Toplu sözleşmede kritik gün
1 Temmuz 2009 Çarşamba
Türk-İş ile hükümet arasındaki toplu sözleşme krizi sürüyor. Pazartesi günü yapılan toplantıdan da sonuç çıkmayınca gözler bugünkü Başbakan Erdoğan ile yapılacak görüşmeye çevrildi.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde müzakerelerin bittiğini ve her şeyin Hükümet tarafından verilecek ücret zamlarına kilitlendiğini belirterek, Temenni ediyoruz ve inanıyoruz ki, sayın Başbakan'la Çarşamba günü bu sözleşmeleri masa başında bitiririz dedi.
Kumlu, Kamu Koordinasyon Kurulu ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı arasında Başbakanlık Merkez Bina yapılan kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmelerine ilişkin toplantı çıkışında açıklamada bulundu.
Ocak-Şubat-Mart döneminden bu yana devam eden toplu sözleşme görüşmeleri için Devlet Bakanı Yazıcı ile görüştüklerini belirten Kumlu, görüşmeden bir sonuç çıkmadığını belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün bir araya geleceklerini bildiren Kumlu, Türk-İş'e bağlı sendikalardan bir kısmının grev kararı aldığını ve grev ilanlarını astığını, grev yasağı bulunanların Yüksek Hakem Kurulu aşamasına geldiğini ifade etti.
Kumlu, Müzakereler şu anda bitmiş durumda. Her şey Hükümet tarafından verilecek ücret zamlarına kilitlendi. Onun için üyelerimiz bizden dört gözle mesaj bekliyorlar dedi.
Sendika üyelerine seslenen Kumlu, bugün Başbakan Erdoğan'la yapacakları görüşme sonrası kamuoyuyla paylaşacakları mesajları dikkatle izlemelerini istedi. Toplu iş sözleşmelerinin masada bitirilmesinden yana olduklarını dile getiren Kumlu, Temenni ediyoruz ve inanıyoruz ki Sayın Başbakan'la Çarşamba günü bu sözleşmeleri masa başında bitiririz, diye düşünüyorum dedi.
Kumlu, Başbakan Erdoğan'ın bu işi masada bitirmek için çaba göstereceğine inandıklarını söyledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kumlu, bir gazetecinin Hükümet'in teklifi ile Kamu Kesimi Koordinasyon Kurulunun talepleri arasındaki farkı hatırlatması üzerine, Biz, '1 Ocak 2009 tarihinde almış olduğumuz ücretlerin 31 Aralık 2009 tarihinde daha iyisini versinler, yüzde 3 3'e imza atalım' dedik. Bunun anlamı şu; 1 Ocak'ta aldığımız ücrette 31 Aralık'ta yüzde 6 vergiden kaybımız var. Yüzde 3 3'ten yüzde 6 zam oranı, yılın sonunda hiç zam almamış gibi gözükecek. Sigorta primleri daha önce özellikle ikramiyelerden kesilmiyordu. Şu anda 1.7-2 civarında sigorta primi kesiliyor. Böyle olunca yüzde 6 vergiden, yüzde 2 sigorta priminden toplam yüzde 8, yıl içinde kaybımız var. Böyle olunca zaten taleplerimizi revize etmiş durumdayız cevabını verdi.
Eylem kararı
Eylem kararı alınırsa işyerleri önünde oturma, işyerlerini terk etmeme eylemi yapılacak.
Ayrıca tüm illerde AK Parti örgütlerine kitlesel ziyarette bulunulacak ve Ankara'da miting düzenlenecek.
Türk-İş, hükümete sunduğu toplu sözleşme teklifinde, ücretleri bin 230 liranın altında olan işçilerin ücretlerine iyileştirme istiyor.
Toplu sözleşmeninin birinci yılında ise yüzde 20 zam talep ediyor.
Hükümetin önerisi ise düşük ücretlere 25 lira iyileştirme ve toplu sözleşmenin birinci yılı için yüzde 3+ 3 zam...
0 yorum:
Yorum Gönder
1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.
2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.