ABD Doları'na Çin Yuan'ından rest!
8 Ekim 2009 Perşembe
Çin doların tahtını sallayacak gibi görünüyor. Dün İngiliz Independent gazetesi doların geri planda kaldığı yeni bir dünya düzeninden bahsetmişti. Bugün de bigpara.com olarak yine bu görüşü destekleyen bir görüşü sizlerle paylaşıyoruz. İşte Evans-Pritchard'ın doların hegemonyasını kaybetmesi üzerine yaptığı yorum...
Çin, ilk kez toplu tahvil satışını geçen ay kendi para birimi ‘Yuan’la gerçekleştirmişti. Bu tarih belki de doların var olan hegemonyasının da bitişi oldu.
İki trilyon dolarlık rezerviyle dünya sıralamasında ilk sırada yer alan Pekin, şu ana kadar sürdürdüğü dolar stoklama politikası yerine, tedavüldeki parası yuanı, yeni küresel para birimine dönüştürmenin yollarını arıyor.
Değişim çanlarının çaldığını belirten yatırım uzmanları, sirkülasyondaki değişimin önemini ve tarihselliğini daha yeni yeni kavramaya başladıklarını belirtiyorlar.
Çin’in bu hareketi ile birlikte, Asya ve Latin Amerika’nın güçlenen ülkelerinin de bu değişimde yer alması, doların hegemonyasını gerçek anlamda tehdit ediyor ve bu farklılık, değişimin öncesinde iddia edildiği gibi, fiyatlarda herhangi bir yükselmeye yol açmıyor. Dün açıklanan piyasa raporlarında , Çin, Fransa, Japonya, Rusya ve Körfez ülkelerinin satışlarda euro, dolar veya Venedik dukası kullanması, fiyatların durumunda önemli bir farklılığa sebep olmadı.
HSBC Kur şefi David Bloom, dolar üzerinden gerçekleşen ekonomik faaliyetlerin artık üst sınırına ulaştığını, bu sebeple yatırımların euro, altın gibi diğer araçlara kaydığını söylerken, yaşananların Birinci Dünya Savaşı sonrası sterlin’in başına gelenlerle aynı olduğunu belirtiyor. Doların geçen yılki yükselişini, küresel likidite krizine bağlayan Bloom, var olan kuralların değiştiğini ve buna bağlı olarak sonuçlarında ilerleyen zamanda değişeceğini ifade ediyor.
Avrupa Merkez Bankası yöneticisi, Lorenzo Bini Smaghi, Çin’in zor bir kararın eşiğinde olduğunu fakat böyle devam etmesinin de yararına olacağını söylerken, ekonomisine kendi para birimiyle yön vermesiyle birlikte artık FED’in politikalarından da bağımsız olacağına vurgu yapıyor.
Yeni düzen, 1920’lerd ki beş veya dört kurlu, bölgesel aktörlerin güçlü olduğu ekonomik sisteme benzeyebilir. Böylece dolar yine güçlü ve etkin olarak süreçte yer alırken, euro, rupi ve yuan da ekonomide önemli bir yer teşkil ediyor olacak.
0 yorum:
Yorum Gönder
1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.
2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.