Borsa - Stoploss Koymak
1 Ekim 2009 Perşembe
Stoploss'u hangi kriterlere göre koyarız?
Bu konuda piyasalarda genel kabul görmüş metraj olarak,
a. Planlanan karın 1/3'ü zarar limiti olabilir.
b. Tek bir işlemde sermayenin %5'inden fazlasının kaybedilmemesi,
gibi kabuller vardır.
Amaç, yatırımcının her işlemde riskini bilmesidir. Zararını yerinde realize etmesi ve dolayısıyla spekülatif bir işlemin ciddi bir yatırıma dönüşmesini engellemektir.
Aslında daha öncelikli konular var ve işin başından itibaren yanlışların birbirini kovalamaması gerekmektedir. Sermayenin %25'inden fazlası ile tek bir işlemde ALIŞ yapmamak gerekir. İki farklı hisse alınacak ise bu oran her biri için %12.5 olmalıdır.
Zarar stop yeri her bir yatırım aracı için ve her bir yatırıma özgü olarak sizin tecrübenizle ortaya koyacağınız bir nokta olacaktır. Benim tavsiye olarak belirtebileceğim hususlar elbette olabilir.
Piyasanın çabuk ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır, fakat bazen bile bile çok yakına da konulabilir. Örnek vermek gerekirse Döviz işlemlerinde 120 pips uygundur. Eğer 30-40 pips koyarsanız çabuk stop olursunuz ve işlem delisi olduğunuz günlerde devamlı stop olunarak önemli bir zarar ortaya çıkabilir. 120 pips koyduğunuzda zarar daha büyük olabilir, fakat stop olmayacaksınız ki. Maksat pozisyonu ileriye taşıyabilmektir.
Bir veri açıklandığında paritede genellikle 100 pips civarında sert hareket olmakta ve sonrasında ortalık tekrar yatışmakta, eskiye dönülmektedir. Fırtınanın ortasında kalıp ezilmektense güvenli bir bölgeden seyretmek daha konforludur. Piyasa gitmesi gereken yönde mutlaka gidecektir. Kolay yönü bırakmaz.
Önemli olan zarar stop noktası koymak değil, koymak ve stop olmamaktır. Stop olduğunuzda korunursunuz, ancak stop olan zengin de olamaz. Stop olan nakavt olmaz, ama sık stop olan devamlı yumruk alan boksör gibidir. Oyunu sayı ile kaybeder.
Piyasanın yada yumruğun size ulaşamayacağı bir yerde durmalısınız. Yeter ki trend yönünde olun. Zarar stop yeriniz size kararınızın doğruluğunu yada yanlışlığını gösterecek bir nokta olmalıdır.
Borsada trendin kırılması dikkate alınmalıdır. trend değişimlerini gözlemleyerek uyum sağlar ve hangi yönde oynayacağımıza baştan karar verirsek, planımızda daha sonra panik olmamak için zarar stop noktamızı da belirleyelim. Planın dışına çıkmayalım.
Borsa üç beş kademeden ibaret değildir. Kar büyüktür. Kara ulaşma yolunda önce kaybetmemeyi bilmeliyiz.
Bir de elde edilen karı zarara dönüştürmeme konusu var. Eğer kar söz konusu olursa başlangıçta belirlediğimiz zarar stop noktasını alım yerimizin üzerine çıkararak fiyat düşüşü sırasında zarardan kurtulmaktır.
Benim bu anlattıklarımın belki anlaşılması güç olur. Tekrar bu konuya farklı örnekler ile dönerim. Ben teknik analiz yaparak ALIM SATIM yaptığım için zarar stop noktası belirlerken bu analizlerden yararlanıyorum. Fiyatlar geri dönüş sinyali vermişse ve daha sonra talebin azlığı görülüyorsa derhal SATIŞ yaparım. Stop noktasını daha çok FX ve VOB gibi sert piyasalarda kullanırım. Borsada da planımda yer alır.
0 yorum:
Yorum Gönder
1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.
2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.