İşsizlik biterse kriz de biter!
10 Ekim 2009 Cumartesi
Fransız Bakan Financial Times'a yorumladı, 'bigpara.com' da sizlere sunuyor! Kriz ancak işsizlik biterse sona erebilir! Küresel anlamda finans sektörünü köklü bir değişiklik bekliyor. Tüm dinamikleri altüst eden kriz hakkında Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın FT’de yayınlanan açıklamaları aşağıdaki gibi...
‘Kriz sonrası finans sektörü üzerinde sayısız taslak yayınlandı. Özellikle bankacılık sektöründe yeni krizlere olanak vermeyecek bağlayıcı ve zorlayıcı düzenlemeler, Fransa ve İngiltere gibi büyük ülkeler tarafından kanunlaştırıldı. Sadece altı ay içerisinde, vergi istihbaratında 150’yi aşkın konuda karara varıldı ve bu reformlarla zor da olsa ülkeler vergi cenneti olmaktan çıkarıldı. Bilgi paylaşımını reddeden ülkeler 2010 Mart’ından itibaren karşılarında bir takım yaptırımları bulacaklar.
Geleceğe dönük olarak, genel standartlarda değişikliğe sebep olabilecek önemli adımlar da atıldı. Bankaların Sermaye stoku hakkındaki İkinci Basel Taslağı, herkesin ve ülke liderlerinin de kabul etmesiyle, 2011 sonrasında hayata geçecek.
Kolektif çalışmanın, krizle mücadelede en önemli adım olduğunu kabul etmemiz gerekmekte. Ekonomiyi stabilize eden teşvik paketlerinin ardı sıra kırmızı ışığın yeşile dönemeye başlaması tehlikeden kurtulduğumuz anlamına da kesinlikle gelmiyor. Kırılgan bir dönemde olduğumuz kesin ve daha yapacağımız sayısız çalışma önümüzde yer alıyor.
İlk olarak, doğru stratejiler üretmemiz, çıkış yollarını koordineli bir şekilde ve doğru zamanda gerçekleştirmemiz gerekmekte. Piyasalarda ki düzensizliğe ve işsizliğe karşı mücadelenin önemi olduğu kadar, artık sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilebileceği yeni alanlar belirlememiz ve bu alanlar hakkında somut çalışmalar yapmamız gerekiyor.
İkinci olarak, bankaları arası rekabeti düzenleyen, finansal stabilizasyonu ve verimi gözeten yeni kuralları dengeli bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Maliye standartlarını düzenleyen yeni regülasyonların değişkenliği tetiklemek yerine reel amaçları karşılayacakları konusunda piyasaya güven vermeleri lazım.
Üçüncü olarak, bankaların, müşterilerine sağlayacağı sermaye konusunda zorluk çıkarmadan, daha fazla ve daha güvenilir kapital stoklaması gerekiyor. Bu özellikle Avrupa ekonomisinde büyük rol sahibi bankacılık için önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Ve son olarak, G20 ülkeleri yoksul ulusları savunucu ve kollayıcı bir tavra sahip olmalılar. Gelişmiş ülkeler olarak kendi sorunlarımızla meşgul olurken, daha kötü durumda ki ülkeleri unutmuş oluyoruz. Büyük Britanya ve Fransa, bu ülkelerde ki ekonomiyi destekleyen projelere yardım için IMF’ye gerekli sermaye yardımında bulunan ilk ülkeler.
Yolun yarısını geçmiş durumdayız. Geriye gidip geldiğimiz yere varabilir veya daha iyi ve güvenilir bir finans geleceğini birlikte inşa edebiliriz. Krizin ne zaman sona ereceği konusunda kesin bir cevap, şüphesiz yeni iş alanlarının yaratılması ve finans sektörünün disiplinli bir şekilde restore edilmesi olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder
1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.
2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.