Kriz resmen kabul edildi

14 Nisan 2009 Salı

Türkiye ekonomisi 2009'da resmi olarak yüzde 3,6 küçülecek. Geçen yıl ekimde yüzde 4 olarak açıklanan büyüme hedefi yüzde 3,6 daralma olarak revize edildi.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in dün düzenlediği basın toplantısıyla açıklanan revize rakamlara göre Türkiye yıllar sonra ilk kez faiz dışı fazla değil, yüzde 0,6 düzeyinde faiz dışı açık verecek. Ayrıca revizyon işsizliğin üç yıl boyunca Türkiye'nin önümdeki en büyük sorun olduğunu da ortaya koydu. Hükümet bu yılı yüzde 13,5 işsizlik oranıyla kapatmayı hedeflerken, 2010 ve 2011 yıllarında ise işsizlik yüzde 14 düzeynie dayanacak. 2010 yılından sonra hükümetin öngördüğü gibi ekonomi büyüme trendine girse de işsizlik daha ağırlaşarak sürecek.

Mali kural 2011'e ertelendi

2009'un revize edilen ekonomik büyüklükleri, AB'ye sunulacak Katılım Öncesi Ekonomik Program çerçevesinde açıklandı. Ekren, açıklanan yeni rakamların IMF'yle görüşmelere de baz oluşturacağını ancak gerekli görülmesi halinde tekrar revizyon yapılabileceğini söyledi.

Ekren, Türkiye'nin mali disiplinini sağlayacak kurallar setini oluştaracak mali kuralla ilgili düzenlemenin de 2011'e ötelendiğini açıkladı. 2009 programında, mali kuralın hazirandan itibaren devreye gireceği belirtiliyordu. Ekren'in açıklamaları arasında, 2009 enflasyon tahmini de yer aldı. Buna göre, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri değişmedi. Ancak 2009'da enflasyon tahmininin ise hedefe uyumlu olarak yüzde 6,9 olarak öngörüldüğü belirtildi.

IMF'de netlik yok, paket büyüyecek

Bakan Şimşek de IMF bahar toplantılarının önümüzdeki hafta başlayacağını belirterek Ya biz Bahar Toplantıları'nda yüz yüze görüşmelere devam edeceğiz ya da fırsat bulursak ondan önce belki Ankara'da görüşmeler yapılabilir dedi. Daha önce milli gelirin yüzde 0,7 veya 0,8'i kadar bir tedbir paketi istendiğinin anımsatılması üzerine de Şimşek, ocakta sözkonusu olan bu rakamın artabileceği sinyalini verdi. Şimşek, Bir miktar yukarıda olabilir. Görüşmelerde belirlenecek dedi.

Ek bütçe gündeme gelebilir

Maliye Bakanı Unakıtan da ödeneklerde yetersizlik olması durumunda ek bütçenin gündeme gelebileceğini söyledi. Şu anda ek bütçe konusunun belli olmadığını belirten Unakıtan, vergi gelirlerindeki düşüş için Meclis'e gitme ihtiyacı bulunmadığını söyledi. Unakıtan bütçedeki revizyonun önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirterek, bu yılki açığın 48 milyar TL civarında olacağını söyledi. Bütçenin ilk halinde bu rakam 10.8 milyar TL düzeyindeydi.

Bu arada bakanlara kabine revizyonunun ekonomiyi etkileyip etkileyemeceği de soruldu. Unakıtan, Bu Başbakan'ın tasarrufunda. Etkileyebilir de tabii derken; Şimşek de konunun Başbakan Erdoğan'ın takdiri olduğunu belirtti. Şimşek Dolayısıyla piyasalara etkisi değişikliğin niteliğine bağlı diye konuştu. Bakanlara sorulan Kriz sizi etkiledi mi sorusuna ise Unakıtan Ameliyat beni daha çok etkiledi yanıtını verirken; Şimşek Herhalde daha çok çalışmak zorunda kaldık diye konuştu.

Başbakan rakamları 10 gündür biliyordu

Seçimlerden hemen önce yüzde 4'lük büyüme rakamında ısrarcı olduğunu açıklayan Başbakan Erdoğan'ın, aslında revize rakamları 10 gündür bildiği belirtildi. Başbakan'a seçimlerden sonra revize rakamların gidişatı hakkında bilgi verildiği ve Erdoğan'ın da buna olur verdiği, bunun üzerine çalışmaların ayrıntılandırıldığı ifade edildi. Erdoğan'a rakamların son hali ise önceki gün İstanbul'daki evinde izah edildi ve onay vermesi üzerine akşam saatlerinde basın toplantısı kararı kamuoyuna duyuruldu.

* Mali kural 2011 yılın bütçe süreci uygulamaya girecek.
* Mahalli idarelerin borçlanma limitleri daraltılacak.
* Yeni vergi harcamasına yol açacak düzenleme yapılmayacak.
* Mahalli idarelerin gelirlerini artırma reformu yasalaştırılacak.
* Enerji KİT'lerinin faiz dışı fazla hedeflerine ulaşması sağlanacak
* Enerji KİT'lerinin yükümlülüklerinde temerrüde düşmemesi sağlanacak.
* Botaş'ın gecikmiş vergi borçlarını ödemesi sağlanacak

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP