Çin piyasaları paraya boğacak

15 Aralık 2008 Pazartesi

Çin gelecek yıl para arzını yüzde 17 artıracağını açıkladı. Ülke böylece tüketimi teşvik edip krizin olumsuz etkilerinden kurtulmayı planlıyor

Mali krizin yıkıcı etkilerini hafif atlatmak isteyen Çin gelecek yıl para arzını yüzde 17 oranında artıracağını açıkladı. Çin Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Çin’in 2009 yılında tüketimi teşvik etmek, küresel durgunluğun olumsuz etkilerinden korumak amacıyla dolaşımdaki para miktarını artırmayı planlandığı belirtildi. Çin’in para arzını 2009 yılında yüzde 17 oranında artıracağı belirtilen açıklamada bu oranın toplam ekonomik büyüme ve tüketici fiyatlarının 3 veya 4 puan üzerinde olacağı ifade edildi.

Hükümetinin, mali sektörün ekonomik büyümedeki rolünü daha aktif mali politikalar ve ılımlı hafif para politikasıyla destekleyeceği bildirilen açıklamada, alınan bir başka kararla Çin’de kamu bankalarına 14.6 milyar dolar kredi sağlanacağını, 3 yıl vadeli merkez bankası tahvilinin satışının durdurulabileceği, bir yıl vadeli senet ile 3 ay vadeli bono satışının azaltılabileceği kaydedildi.

Çin ekonomisinde görülen yavaşlama öngörülenden çok sert ve derin yaşanıyor. Çin’in ihracatı 7 yıl sonra ilk kez kasımda gerilerken, Çin Endüstri Bakanı Li Yizhong ‘daha kötünün geldiği’ uyarısında bulunmuştu. Çin’de küresel finansal kriz nedeniyle bu yıl para arzı azalırken, iş dünyasına yönelik aktiviteyle bankaların kredi açılma hızı yavaşlamıştı. Hükümet, para arzını artırarak yerel ekonomik aktiviteyi teşvik etmeyi, tüketiciyi tüketime teşvik etmek amacıyla daha fazla kredi açılmasıyla firmaların borçlanabilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor.
Gelecek yıl daha az büyüme ve daha düşük enflasyon öngörülen Çin’de ticari faaliyetin sürdürülmesi için gereken paradan daha fazla arzı sağlanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP