Borsa 33 bini geçti dolar düşüyor

5 Mayıs 2009 Salı

Piyasalarda yaşanan bayram havası bugün de devam ediyor. Borsa 33 bin puan seviyesini de aşarken, dolar 1.56 TL sınırına kadar geriledi. Uzmanlar ise yaşanan hareketin devam etmeyeceği konusunda ikiye bölündü.

Uluslararası piyasaların desteğini arkasına alan İMKB, içeride de IMF'ye yönelik beklentilerle çok hızlı hareketler gerçekleştiriyor. IMF'den 50 milyar dolar geleceğine ilişkin spekülasyonlar, faizdeki gerileme ve enflasyondaki düşüşün verdiği moral ile birlikte İMKB Ulusal 100 Endeksi 3 Ekim 2008 tarihinden itibaren ilk kez 33 bin puan barajını aştı.

İMKB günün ilk yarısını yüzde 3.28 artışla 33 bin 226 puandan tamamladı.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, İMKB'nin son iki ayda yüzde 40'ın üzerinde prim yaptığına işaret ediyor. Bu yükselişin arkasında uluslararası piyasalardaki hareketin yanı sıra içeriye yönelik beklentilerin de önemli rol oynadığını belirten uzmanlar, özellikle son haftalarda bankalara yönelik iyimser bilanço beklentilerinin yükselişin ivmesini hızlandırdığına işaret ediyor. Ayrıca uzmanlar, faizlerdeki gerileme ile birlikte borsanın alternatif yatırım araçları içerisinde öne çıktığını ve İMKB'nin bu avantajı son derece iyi kullandığını ifade ediyor.

Borsadaki bu hızlı yükselişin ardından piyasaların şimdi yanıtını aradığı soru ise bu yükselişin devam edip etmeyeceği yönünde. Bu konuda artık yükselişin son dönemlerine yaklaşıldığı yorumları ağır bassa da ters görüşler de mevcut.

ARTIK SATIŞ ZAMANI GELDİ

Global Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, borsada hedef olarak 34 bin seviyesini belirlediklerini ve artık o seviyeye ulaşmaya çok az kaldığına dikkat çekti. İMKB'nin mart ortasından bu yana yüzde 40 prim yaptığını belirten Odabaşı, "Bizce bundan sonra kademeli olarak satış yapma zamanı geldi. Genel resimde ekonomilerin tekrar iyileştiğine dair bir veri yok. Sadece diplerde kıpırdanmalar var" dedi.

Borsada birikim dönemi ve prim dönemlerinin tamamlandığına işarete eden Odabaşı, şimdi ise dağıtım dönemine hazırlık yapıldığını vurguladı. Odabaşı, "bu dağıtım dönemi çok sert bir şekilde aşağı gelinmesine de neden olabilir, borsa yavaş yavaş da düşebilir. İkisi de olabilir" dedi.

YAŞANAN HAREKET DEVAM EDECEK

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç ise yaşanan hareketin daha devam edeceğini söyledi. Yurtdışındaki balonun sürdürülebilir olduğunu Türkiye'de ise bir balon olmadığını ileri süren Toğuç, şöyle devam etti:

"dot.com çılgınlığında da balon vardı ve bu bayağı bir sürdürüldü. O kadar çok likidite verildi ki piyasaya. Mortgage faizlerinin de düşmesi ile herkesin elinde önemli oranda harcanabilir gelir kaldı.

Türkiye'de borsa diğer ülkelere göre daha fazla yükseldi ve bu da Türkiye ile ilgili beklentilerin çok güçlü olduğunu gösteriyor. Ben kriz nedeniyle kesilen iç talebin tekrar toparlanacağını, işsizliğin de sezon etkisiyle yatışacağını düşünüyorum. Bence piyasalarda önümüzdeki 1-2 seneyi satın almak için çok uygun bir dönem."

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP