Borsadan 1 milyar dolar çıktı

22 Kasım 2008 Cumartesi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, halka arz ve net satışlar karşılaştırıldığında İMKB'de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir çıkıştan söz edebileceklerini, bunun da büyük bir rakam olmadığını kaydetti.

Erkan, Merkez Bankasının düzenlediği Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, piyasalar müdahalenin her zaman için ters tepki yarattığını, böyle bir müdahalenin hiçbir zaman için gündemlerinde yer almadığını kaydetti.

Piyasaların açık olması, piyasalarda fiyat oluşumlarının serbestçe, arz ve talebe göre belirlenmesi gerektiğini belirten Erkan, Ne Türkiye'de ne de diğer borsalarda piyasalara müdahale söz konusu değil, olmayacaktır da... dedi.

İMKB'deki yabancı çıkışına ilişkin bir soru üzerine de Erkan, yılbaşından bu yana toplam işlem hacmine ve Türkiye'deki sermaye piyasasının büyüklüğüne bakıldığında bunun çok büyük rakamlar olmadığını, yaklaşık 2,5-3 milyar dolar civarında net satış bulunduğunu, ancak bunun Türkiye'den çıkış anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

YABANCI SATIŞI OLSA BİLE KARŞILIĞINDA YABANCI ALIŞI DA GELİYOR

Hüseyin Erkan, söz konusu tutarın karşılığında halka arzlarla Türkiye'ye giren 2 milyar doların üzerinde para bulunduğunu ifade ederek, Dolayısıyla eğer halka arz ve net satışları karşılaştırırsanız net olarak yaklaşık 1 milyar dolarlık bir çıkıştan söz edebiliriz. Bu hiç de büyük bir rakam değildir. Asıl büyük rakam tabii ki daha çok sabit getirililerde, Hazine bono ve tahvillerde olmaktadır şeklinde konuştu.

En yüksek zamanda halka açıklık oranının yüzde 72'sinin yabancıların elindeyken şu anda bu rakamın yüzde 67-67,5'lar seviyelerine gerilediğini, aradaki yüzde 4-4,5'luk farkın bu kriz için, dünyadaki dalgalanmalar ve belirsizlik ortamı içerisinde büyük bir düşüş olmadığını belirten Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yabancı satışı olsa bile karşılığında yabancı alışı da geliyor. Yerli satışları karşılığında yerli alıcı da geliyor. Ama fiyatlar genel olarak düşüyor. Dolayısıyla siz bunu net satış ya da piyasadan para çıkıyor diye düşünmeyin. Çünkü piyasada dönen işlem hacminde herhangi bir eksiklik yok. İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nda yine aşağı yukarı 1 milyar YTL'ler civarında ortalama piyasa hacmine sahibiz. Repo ve sabit getirilerde de geçen yılın ortalamalarının biraz üzerindeyiz. Dolayısıyla işlem hacimlerinde bir değişiklik yok. Piyasada dönen hacim aşağı yukarı aynı...

İMKB'DEKİ DÜŞÜŞ YILBAŞINDAN BU YANA YAKLAŞIK YÜZDE 55-57

İMKB Başkanı Erkan, İMKB Hisse Senetleri Piyasasındaki düşüşün yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 55-57'ler seviyesinde bulunduğunu, bunun da dünya ortalamaları civarında bir rakam olduğunu söyledi.

Erkan, Bizden çok fazla daha düşmüş olan gelişmiş piyasalar vardır. İMKB'deki düşüşü tüm dünya ile karşılaştırmanız lazım. Tek başına Türkiye olarak bakmamak lazım. Bu dünyanın krizidir. Belli bir süre sonra belirsizlik ortamı ortadan kalktığında bu da belli bir sona gelecek, ondan sonra da toparlama yaşayacağız diye bekliyoruz diye konuştu.

Karşı taraf riskinin üzerindeki belirsizlik ortamının hala kalkmadığını, karşı taraf riskinin ortadan kalktığı güveninin geldiği anda kredi piyasalarının açılmaya başlayacağını ifade eden Erkan, Türkiye'de ekonomik büyümenin devam ettiğini, belirsizlik ortamı düzeldiği andan itibaren Türkiye'deki piyasanın önde giden ve daha çabuk toparlanan piyasalardan biri olacağını tahmin ettiğini söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP