Devlet otomotiv alımını artırsın

3 Şubat 2009 Salı

Ekonomi dünyasının ‘krize karşı önlem alınsın’ uyarıları üzerine hükümet, bir dizi çalışma başlattı.

SONGÜL SELVİ / RADİKAL

Hükümetin hazırladığı 58 maddelik paket taslağında, ‘yoksul ailelere damızlık koyun ve öğrencilere fındık dağıtımı yapılması var’

Hükümetin ilginç önerilerinden bir diğeri de krizdeki otomotiv sektörüne yönelik. Buna göre otomotiv sektörünü canlandırmak ve duran çarkları harekete geçirmek için kamunun daha fazla otomotiv tüketmesi sağlanacak

İş ve ekonomi çevrelerinin ‘krize karşı önlem alınsın’ uyarılarına istenilen yanıtları vermediği iddia edilen hükümet harekete geçti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu bünyesince başlattığı çalışmalar çerçevesinde oluşturulan ‘vergi’, ‘finansman ve kredi’, ‘istihdam’ ve ‘sektörel’ gibi çalışma gruplarından ilginç öneriler çıktı. Sektörel Tedbirler Çalışma Grubu, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunduğu ‘krize karşı tedbir paketi taslağı’nda ‘yoksul ailelere damızlık koyun dağıtımı’, ‘öğrencilere okullarda fındık verilmesi’, ‘kamunun daha fazla otomotiv tüketmesi’ gibi ilginç maddeler yeralıyor.

Görüş alınması istendi

Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) başkanlığındaki Sektörel Tedbirler Çalışma Grubu (STÇG) krize karşı tedbir paketinin ham halini oluşturarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne iletti. Finansal krizin Türkiye’ye etkisini azaltacak tedbirler paketinde ‘turizm sektörünün canlanması için okulların iki hafta geç açılması’ gibi önlemlere yer verildi. Sözkonusu öneri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açıklandığı gibi 7 Eylül’de değil ramazan bayramından sonraki iş günü olan 24 Eylül’de açılacağını duyurdu. Listedeki başka bir öneri de stoktaki fındıkların yoksul ailelere ve öğrencilere dağıtılması oldu. Krizden en çok etkilenenler arasında yer alan otomotiv sektörü için yeni pazarlarla ilgili girişimlerin desteklenmesine yönelik ‘uzak yol navlun’ giderlerine yüzde 50 destek sağlayacak mevzuat düzenlenmesi önerisi yer aldı.

Maliye’den öneri

Paket taslağının otomotiv sektörü başlığında yer alan maddesinde, Maliye Bakanlığı tarafından ‘İç pazarda sürekliliğin devamı için kamu tüketiminin yönlendirilmesi’ önerisinde bulunuldu. Otomotivin yanı sıra son 6 ay içinde büyük bir durgunluğa giren inşaat sektörü için de ‘Yapıların deprem güvenliği açısından da çok önemli olan hazır betondaki haksız rekabet şartlarının giderilmesi için ilgili denetimler arttırılmalıdır.
Bu doğrultuda ‘G’ işareti ile alakalı yönetmelik çalışmaları hızlandırılmalıdır. Uçucu kül kullanan ve geri dönüşüm sistemi kuran hazır beton tesisleri teşvik edilmelidir’ denildi.

Boş koltuğa destek primi

Bu arada pakette global krizden en çok etkilenecek olan turizm sektörüne yönelik şu öneriler yeraldı:

‘Turizm sektörünün tüm unsurlarıyla KOBİ teşviklerinden faydalandırılması. Turizm gelirlerinin ihracat geliri olarak sayılması ve ihracat gelirlerine uygulanan teşviklerden sektörün faydalandırılması. Havayolları ve seyahat acentalarına getirdikleri turist sayısı ve ciroları da dikkate alınarak destekleme primi verilmesi. Hava ulaşımı hizmet bedellerinin (tax) turistik bölgelerde rakip olan ülkelerin fiyatlarına çekilmesi ve özellikle düşük sezonda devlet payının kaldırılması. Turizmin 12 aya yayılması amacıyla düşük sezonda ayak bastı parasının alınmaması.Charter uçak seferlerinin kesintisiz devamı için boş koltuklara destek primi verilmesi. Yurt dışındaki merkezlerden özellikle Antalya, Dalaman, Bodrum, İzmir gibi destinasyonlara, düzenli seferler yapılmasının teşvik edilmesi.

Tanıtıma ayrılan kaynakların enflasyon ve kur farkını karşılayacak şekilde arttırılması. Turizm sektörünün tanıtım amaçlı yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin Bakanlık bütçesi dışındaki kaynaklardan desteklenmesi...’

Enerjide tatil tarifesi

Tedbir paketi taslağında elektrik fiyatlarına yönelik öneriler şöyle sıralandı: ‘Sektörün rekabet gücünün artmasını ve üretim faaliyetlerinin yeniden canlanmasını teminen hafta sonları ile bayram tatillerinde, eskiden olduğu gibi gece tarifesi uygulamasının yeniden başlatılması’ maddesi dikkat çekti. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yüksek oranlı düşüşe paralel olarak, elektrik enerjisi ve doğalgaz fiyatlarının süratle indirilmesi ve su ödemelerinin ilk kademeden fiyatlandırılması önerisi dikkat çekti.
Öte yandan enerji sektörüne bu sene damgasını vuran BOTAŞ’ın kendisinden doğalgaz satın alan şirketlerden 2009 yılı sözleşmesi kapsamında teminat mektubu talep etmesi krizi de tedbir paketine yansıdı. Bu kapsamda pakette, ‘Doğalgaz teminatları, iki aylık sarfiyat bedeline çıkarılmış ve firmalardan bu kriz döneminde tahsil edilmiştir. Bu teminat kaldırılmalıdır. Bölgesel dağıtım şirketlerinin doğalgaz alımında tekelci koşul koyması ve karşılığında da banka teminat mektubu talep etmesinin önlenmesi gerekir’ denildi.

İlaçta haksız rekabetin önlenmesi planlanıyor

* Aynı nitelikteki bir ürüne hem Sağlık Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı tarafından izin verilmesi uygulamasına son verilmesi, haksız rekabetin önüne geçilmesi açısından faydalı olacaktır.
* İlaçta sahteciliğin önlenmesini ve kutu bazında izlenmesini amaçlayan ve prensip olarak sektör tarafından benimsenen İlaç Takip Sistemi’nde dünyada ilk defa uygulanması öngörülen modelde yüksek yatırım maliyeti üretim hatlarında önemli ölçüde verimlilik kayıpları fiyatlara yansıtılabilmeli, tam uygulamaya geçiş için yeterli hazırlık süresi verilmelidir.
* Çok düşük kalitede odunun yakacak olmaktan çıkarılması, ithal edilen kağıt ve kartonların düşük fiyatla satılması ayrı bir haksız rekabet yolu açmaktadır. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır,
* Sektör, enerji fiyatlarının yüksekliği karşısında oldukça zorlanmakta ve uluslararası rekabet gücünü kaybetmektedir. Sektöre, rekabet ettiği diğer ülkelerle eşit maliyette enerji temin edilmelidir.

Deri ve deri ürünleri denetim altında

* Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ham deri ithalatını zorlaştıran uygulamalarının gözden geçirilmesi.
* İthal edilen ayakkabı, saraciye (çanta, kemer, cüzdan) ve deri konfeksiyon ürünlerinin üzerindeki etiketlerin sadece dikiş veya sıcak baskı tatbiki şeklinde olmasının sağlanması ve bu etiketlerde malın menşei ve ana maddenin cinsi (deri/suni deri) gibi bilgilerin bulunması.
* Deri konfeksiyon, saraciye mamulü ve deri ayakkabının ithalatında gümrüklerde kanserojen madde taraması yapılması için
gerekli tedbirler alınması.

KOBİ’lere ve esnafa destek verilecek

* KOSGEB Stratejik Yol Haritası Prosedürünün basitleştirilmesi.
* KOSGEB desteklerinden hizmet sektöründekiler de dahil olmak üzere esnaf ve sanatkarların yararlanması sağlanacak.
* 3308 sayılı Kanun’un çıraklık eğitimi kapsamında bulunan meslek dallarında yaşanan sorunların (eğitim süresi ve içeriği v.b) giderilmesine yönelik mevzuat düzenlenecek.
* Esnaf ve sanatkârların daha sıhhi ve altyapısı, tamamlanmış mekânlarda faaliyet göstermeleri amacıyla kurulacak küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ Başkanlığı imkânlarının kullanılması.

Taşımacılık ücretinin düşürülmesi hedefleniyor

Ana metal: Demiryollarıyla taşınan yerli kömür ve demir cevherlerinin, taşımacılık ücretlerinin indirilmesi veya krom cevherinde olduğu gibi mevcut seviyelerden ciddi indirimlerle taşınması.

Boya ve Petrol : Çevre ile uyumlu sanayiye devlet destek vermelidir. Bu bağlamda sanayi kuruluşlarının da desteği ile planlanan tesisler için gerekli idari izinler ve teşvikler zamanında sağlanmalıdır.

Plastik ve Kauçuk : Plastik ve kauçuk hammaddeleri ile bunlardan mamul ürünlerin ithalatının, bu ürünlerin yoğun olarak işlendiği bölgelerimizdeki gümrüklerde ihtisas gümrükleri oluşturulmalı.
Gıda ile temas eden plastik hammaddelerin ithalatında, İşletmecilerin ithal edilen ürünleri, laboratuar tetkik sonuçları olumlu gelene kadar kullanmaması şartı ile gümrükler yerine, işletmelerde bekletebilmelerine izin verilmeli.

Pakette neler var?

* Son yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rusya gibi kuzey ülkelerinde döviz likiditesinde azalma yaşanmaktadır. Ülkelerin kendi para birimleri ile ticaretin yapılmasının mümkün hale getirilmesi
* Rusya ile yaşanan gümrük sorunları dış ticaretimizi olumsuz etkilemektedir. Bu sorunların aşılması özellikle Osmanbey, Merter ve Laleli bölgelerindeki sektör için önem taşımaktadır
* Güney Amerika, Afrika gibi yeni pazarlara açılma konusunda stratejiler belirlenmesi ve yeni pazarlara açılımın desteklenmesi
* Devletin ihracatçı sektörlere vereceği toplam ihracatın yüzde 0,29’una denk gelen hazır giyim sektörü desteğinin yüzde 1’e çıkarılması
* Gümrüklerde uygulanan referans fiyat uygulaması kaldırılmalıdır.

Markalı tarım ihracatı artıyor

* İşlenmiş ve markalı tarım ürünleri ihracatının artırılması amacıyla marka oluşturma, patent ve sertifikalandırma gibi giderleri desteklenecek. Üretimden ihracata kadar geçen belgelendirmeler tespit edilerek, fatura veya makbuz karşılığında ibraz edilecek bu giderlerin yüzde 50’si geri ödenecek.
* Kriz nedeniyle süt sanayisindeki durgunluk, mevsimsel üretim fazlası ürünün olması nedeniyle süt fiyatlarının ciddi oranda düşerek üretici gelirlerine önemli zarar vermesi nedeniyle Okul Sütü Projesi ile Yoksul Ailelere Süt Dağıtım Projesi’nin uygulamaya konulacak.
* Süt piyasalarının regülasyonunu sağlamaya ve arz fazlası üretimin giderilebilmesine yönelik olarak yurtiçi süt
işleme tesislerinde süt tozu üretiminin temini amacıyla gerekli tedbirler alınacaktır.
* Arz fazlası nedeniyle kamu üzerinde önemli bir yük oluşturmasının yanı sıra insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemli olan fındık ürününe yönelik stok fazlasının bir kısmının öğrenci ve yoksul ailelere dağıtımı sağlanacaktır.
* Koyunculuk sektörünün canlandırılması amacıyla öncelikle yoksul ailelere bir program çerçevesinde
TİGEM ve TEDGEM aracılığıyla 25 bin-30 bin baş damızlığın dağıtımının sağlanması...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP