Tüketici borçlu, biriktiremiyor

4 Şubat 2009 Çarşamba

İngiliz Aviva’nın tüketici davranış araştırmasına göre, Türk tüketicilerinin yüzde 51’i maddi güç yetersizliği, yüzde 40’ı ise mevcut borçları nedeniyle birikim yapamıyor. Borç oranlarında ise yüzde 36’yla kredi kartı ilk sırada yer alıyor.

İngiliz Aviva’nın global kriz nedeniyle gelecek kaygıları artan tüketiciler arasında yaptırdığı araştırmaya göre, insanlar kısa vadeli planlar yapıyor, mali hassasiyete sahip ve birikimlerini riskten uzak yatırım araçlarına yöneltiyor. The Futures Company, Aviva için ‘Tüketici Birikim Tutumları’ araştırmasını 25 ülkeden 100 bin kişiyle yaptı.

Araştırmanın Türkiye’deki sonuçlarına bakıldığında, Türk tüketicisinin yüzde 36’sının kredi kartı borcu, yüzde 22’sinin yakın çevresine borcu, yüzde 10’unun kredi borcu ve yüzde 3’ünün mortgage kredi borcu bulunuyor.

Türk tüketicisi, bireysel kredi ve mortgage kredileri oranlarında AB ülkelerinin çok gerisinde kalıyor. Sigorta konusunda da Türkler, AB ülkelerine göre geride. AB ülkelerinde yüzde 67 olan otomobil veya ev sigortası oranı, Türkiye’de yüzde 22 seviyelerinde. AB ülkelerinde yüzde 39 olan hayat sigortası sahipliği ise Türkiye’de yüzde 4’lerde bulunuyor

Yüzde 62 birikim yapmak istiyor

Türk tüketicilerinin birikim yapamama nedenlerinin başında yüzde 51’lik oranla maddi güç yetersizliği geliyor. Tüketicilerin yüzde 40’ı ise borç nedeniyle birikim yapamıyor. Toplu parayı değerlendirmede de Türkler, AB ülkelerindeki tüketicilerden ayrılıyor. Eline toplu bir para geçmesi durumunda Türklerin yüzde 39’u emeklilik için biriktireceğini, yüzde 35’i ev alacağını, yüzde 29’u da iş kuracağını belirtiyor. AB tüketicilerinin yüzde 29’u evini yenileyeceğini, yüzde 24’ü de kredi borcunu azaltacağını ifade ediyor.

Para biriktirme davranışında, Türklerin yüzde 62’si, AB tüketicilerinin ise yüzde 40’ı para harcamak yerine biriktirme eğiliminde.

Türkiye’de, tüketicilerin yüzde 34’ü birikimlerini bankada tutmak veya yatırım yapmak yerine elde bulundurmanın daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu oran AB ülkelerinde ise yüzde 17 seviyesinde.

Emeklilik konusunda Türklerin yüzde 76’sı, yaşlıların geçimini sağlamanın devletin sorumluluğu olduğunu düşünüyor. Buna rağmen, yüzde 70’i devletin emeklilikte kendisine yeterli maaş vereceğine inanmıyor.

Bankaya, akrabaya, arkadaşa...

- Türk tüketicisinin yüzde 36’sının kredi kartı borcu,
- Yüzde 22’sinin yakın çevresine borcu,
- Yüzde 10’unun kredi borcu ,
- Yüzde 3’ünün mortgage kredi borcu var.

Satın alma endeksi kıpırdadı ve ocakta yüzde 32.9’a çıktı
ABN Amro’nun hazırladığı rapora göre, aralıkta yüzde 32.6 olan Türkiye Satın Alma Yönetici Endeksi (PMI), ocakta üst üste 4 aylık düşüşten sonra yüzde 32.9’a yükseldi. Raporda, üretim, yeni siparişler ve istihdam alanlarında belirgin düşüşler yaşanırken, girdi fiyatlarının Haziran 2005 tarihinden bu yana ilk defa düşmesi sonucunda ürün fiyatlarının rekor düzeyde azaldığı belirtildi.

Girdi stokları azaldı

ABN Amro ve Markit tarafından yayınlanan, Türkiye imalat sektörünün durumu hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmış bir gösterge olan PMI’nın ocak verileri, imalat sektöründe 1 yıl önce gözlenmeye başlanan ciddi gerileme eğiliminin devam ettiğini gösterdi.

Ocak ayı PMI araştırma verileri, Türk imalat sektöründe büyük bir atıl kapasite ortaya çıktığını gösteriyor. Firmaların girdi alımlarını rekor düzeyde azaltmaları ise genel görünümün önümüzdeki aylarda da pek iç açıcı olmayacağına işaret olarak yorumlandı. Girdi stoklarında daha önce görülmemiş büyüklükte bir azalma olurken, nihai ürün stoklarında aralık ayının rekor düzeyine yakın bir gerileme gözlendi.

Türk imalatçılarının araştırma tarihinde gözlenen en büyük oranda işçi çıkardıkları ocak ayıyla birlikte işgücündeki azalmanın 12 aydır devam ettiğine dikkat çeken PMI, firmaların fazla işgücünün işten çıkarılmasının yanı sıra ücretsiz izinlerin de maliyetleri azaltmakta kullanılan başlıca yöntemlerden biri olduğunu belirttiklerini kaydetti.

Raporda, hem girdi hem de ürün fiyatlarının azalmasından görülebileceği üzere, ocakta Türk imalat sektöründe yaygın bir deflasyonist baskının varlığından söz edilebileceği ifade ediliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP