Doğan Holding`e ceza mahkemelik oluyor

20 Şubat 2009 Cuma

Doğan Yayın Holding, Maliye Bakanlığı'nın kestiği rekor cezaiçin mahkemeye gidiyor.

826 milyon liralık cezanın haksız olduğunu söyleyen Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, uygulamaya üç temel noktada itiraz ettiklerini söyledi, uygulamada vahim hatalar var dedi.

Doğan Yayın Holding'e kesilen 826 milyon liralık rekor ceza, holding tarafından mahkemeye götürülüyor. Maliye'nin iddialarının vahim mevzuat hataları içerdiğini açıklayan Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, uygulamaya üç temel noktada itiraz etiklerini söyledi.

Bu itirazlardan ilki Maliye'nin Axel Springer'e hisse senedi satışı 2 Ocak 2007'de değil 26 Aralık 2006'da gerçekleşti iddiası.

Soner Gedik, Maliye'nin bu iddiasının Türk Ticaret Kanunu'nun 416. maddesi ile çeliştiğini ifade ediyor.

Bu maddeye göre görüşmeler ne zaman başlarsa başlasın hisse senedi devrinin resmen tamamlanabilmesi için hisselerin ciro edilmesi, teslim edilmesi ve pay defterine yazılması lazım.

Soner Gedik bu işlemlerin 2 Ocak tarihinde yapıldığını, Axel Springer'in da 375 milyon euroluk ödemeyi bu tarihte yaptığını söyledi.

Doğan Yayın Holding'in rapora ikinci itirazı ise hisse satışına KDV uygulanması.

Çünkü Katma Değer Vergisi kanunun 17. maddesinin 4. fıkrasının G bendine göre hisse senedi işlemleri KDV uygulamasından muaf.

Gedik bugüne dek Türkiye'de 128 milyar dolarlık hisse devri gerçekleştiğini ve sadece Doğan Yayın Holding'in hisse devrinde KDV uygulandığını söyledi, bu büyük bir usulsüzlük dedi.

Holding'in ceza içeren rapora üçüncü itirazı ise faiz ve kur farkının gider olarak göseterilmesine Maliye'nin usulsüz demesi. Çünkü, Doğan Grubu'nun elinde işlem yapılmadan önce Maliye'den alınan uygun belgesi var.

İşte bu itirazlar kısa süre sonra vergi mahkemesinde hakim önüne götürülecek. Doğan Grubu dava açarak bize karşı usulsüzlük yapıldı diyecek.

DOGAN HOLDİNG'TEN SON AÇIKLAMA

Doğan Yayın Holding, yaptığı son açıklama ile Bunun siyasi ortamdan tetiklenen bir inceleme olduğu konusunda ciddi şüphelerimiz vardır. Bu şüpheyi besleyen bizzat sayın Başbakan'ın gerek parti kongrelerinde, gerek siyasi mitinglerde dile getirdiği Doğan Grubu'na yönelik suçlamaları ve ithamlarıdır denildi.

Doğan Grubu'nun 24 bini aşkın çalışanı bulunduğu ve her türlü hesabı şeffaf ve uluslararası denetimden geçen bir varlık olduğu kaydedilen açıklamada, Bu değere siyasi nedenlerle zarar vermek ülkeye hizmet değil, basit ve önyargılı duygulara teslim olmaktır ifadesine yer verildi.

Doğan Yayın Holding'in açıklaması şöyle:

Ülkemizin köklü kurumlarından biri olan Doğan Grubu, yıllardır Türkiye'ye hizmet etmekte ve ülkemizin büyük vergi mükelleflerinden biri olarak, bu hükümet dönemi dahil sürekli takdire mazhar olmaktadır.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin özellikle 2007 seçimlerinden sonraki iktidar döneminde, Gruba yönelik siyasi itham ve suçlamalara paralel olarak bürokratik baskı ve engellerin de arttığı görülmektedir. Son bir yıldır şirketlerimizde sürekli inceleme yapılmaktadır.

Bu incelemelerin sektör veya konu incelemesi olup olmadığı, bir sektördeki tüm şirketleri kapsayıp kapsamadığı, eğer konu incelemesi ise aynı konuda faaliyet gösteren diğer şirketlerin de inceleme kapsamında olup olmadığı belli değildir.

Köklü bir geleneği olan Maliye Bakanlığı'mızın tarihinde bir gruba ait 7 şirketin aynı anda beş yılının 40 küsur vergi inceleme elemanı ile 11 aydır incelendiği görülmemiştir. Bunun siyasi ortamdan tetiklenen bir inceleme olduğu konusunda ciddi şüphelerimiz vardır.

Bu şüpheyi besleyen bizzat sayın Başbakan'ın gerek parti kongrelerinde, gerek siyasi mitinglerde dile getirdiği Doğan Grubu'na yönelik suçlamaları ve ithamlarıdır.

Bu haksız saldırılar ve AKP iktidarının başvurduğu yıldırma ve yok etme kampanyası karşısında kamuoyumuza bir kez daha sesleniyoruz:

1- Doğan Grubu bir siyasi parti değildir. Ne bir siyasi partinin rakibi ne de yandaşıyız. Grup medyasının iktidar ya da muhalefet partileri ile hiçbir bağı ve bağlantısı yoktur. İktidarı da muhalefeti de yeri geldiğinde çekinmeden eleştiri hakkını hiçbir kısıtlama olmadan kullanır. Bunun en yakın örneği CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen ile ilgili iddiaların grubumuz gazetelerinden biri tarafından ortaya çıkarılmasıdır.

2- Doğan Grubu medyası bu ülkede bağımsız ve tarafsız gazeteciliğin temsilcisidir. 60 yıldır bu kimliği ile her kesimden kaynaklanan yolsuzluklarla mücadele etmeyi bir görev bilmiştir. Ülkemiz demokrasisinin sağlam temeller üzerinde gelişmesi için üstüne düşen tüm sorumlulukları yerine getirmiş ve karşılaştığı tüm zorluklara göğüs germiştir.

3- Doğan Grubu hiçbir zaman ve hiçbir koşulda özel bir imtiyaz ve ayrıcalık peşinde olmamış, devletten sadece adalet ve eşitlik talep etmiştir.

4- Doğan Grubu, bünyesinde 24.000'i aşkın insana istihdam sağlayan, başta küçük yatırımcıları ve yabancı ortakları olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkıları bulunan, her türlü hesabı şeffaf ve uluslararası denetimden geçen bir varlıktır. Bu değere siyasi nedenlerle zarar vermek ülkeye hizmet değil, basit ve önyargılı duygulara teslim olmaktır.

5- Doğan Grubu'nun her şirketi en ince hesabına kadar incelemeye açıktır. Her bir kuruşun hesabı verilir. Ancak otoriter bir siyasi güce karşı mücadele etmenin zorluğu da açıktır. Bu ülkede yatırım yapan, istihdam sağlayan, vergisini ödeyen tüm kurum ve kişilerin de yapılan haksızlıklara dur deme zamanı gelmiştir.

6- Doğan Grubu demokrasinin erdemine ve hukukun üstünlüğüne inanmakta ve en büyük güvencesini bağımsız yargıdan almaktadır.

Sonuç olarak ; Doğan Grubu sadece ve sadece adalet, hakkaniyet ve eşitlik peşindedir.

Maliye Bakanlığı ve çalışanlarıyla hiçbir sorunumuz yok

Doğan Yayın Holding'den yapılan açıklamada başka bir açıklamada ise Doğan Grubu'nun, ülke çıkarları için çalışan Maliye Bakanlığı ve bakanlığın özveriyle görev yapan binlerce çalışanı ile hiçbir sorunu olmadığı ve olamayacağı bildirildi.

Doğan Yayın Holding'in yazılı açıklamasında, Doğan Grubu'nun Vergilendirilmiş Kazanç Kutsaldır ilkesine gönülden inandığı vurgulanarak şu hususlara yer verildi:

Doğan Grubu'nun, ülke çıkarları için çalışan Maliye Bakanlığı ve bakanlığın özveriyle görev yapan binlerce çalışanı ile hiçbir sorunu yoktur, olamaz. Onlar ülkemizin gelişmesi için her türlü gayret ve fedakarlığı yapmaktadır.

Doğan Grubu'nun kuşkusuz denetim görevlilerinin yasalarla belirlenmiş görev alanlarına müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. Ve son olarak ülke çıkarları için görev yaptıklarına inandığımız Maliye Bakanlığı ve çalışanlarını incitmek gibi bir niyetimiz de kesinlikle olamaz. Ancak, gösterilen tüm belgelere ve ilgili kanunların amir hükümlerine rağmen, grubumuzun ve yöneticilerinin itibarlarını yerle bir etmeyi amaçlayan, ölçeği itibarıyla eşine daha önce rastlanmamış bir ceza öngören bu vergi denetim raporuna tepki göstermemiz de doğaldır.

Bu raporun, Türkiye'de özgür basının sesini kısmayı amaçlayan ve Hükümet tarafından oluşturulan siyasi bir projenin parçası olduğu açıktır. Çünkü, Doğan Yayın Holding'in Maliye Bakanlığı çalışanlarını rencide ettiğini anladığımız açıklamasının yayınlamasına yol açan rapordaki iddialar, bizim açımızdan hukuki olarak temelsizdir. Bağımsız Türk mahkemelerinin en adaletli kararı vereceğine inancımız tamdır...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP