ABD ekonomisinde büyüme trendi

30 Ocak 2010 Cumartesi

ABD ekonomisi 2009 yılının dördüncü çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde büyüme kaydetti

ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü. Bu oran son 6 yılın en hızlı artışı oldu

ABD ekonomisi 2009'un son çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir artış yaşadı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre gecen yılın ekim ila aralık aylarında GSYIH yıllık bazda yüzde 5.7 oranında artış gösterdi. Analistlerin beklentileri artısın yüzde 4.8 oranında olacağı yönünde idi.

Böylece GSYIH iki çeyrek donem boyunca ard arda artış göstermiş oldu. Bunun öncesinde bir yıl boyunca GSYIH aşağı yönlü bir seyir izlemişti. 2009'un geneli için ise GSYIH bir önceki yıla göre yüzde 2.2 oranında gerıledı.

Yıllık bazda GSYİH'da yaşanan bu düşüş ise 1946'da yaşanan yüzde 10.9'luk düşüşten bu yana en keskin düşüş oldu. 2008 yılında ise ABD'de GSYİHyüzde 0.4 oranında artış göstermişti. 2007'de de GSYİH yüzde 2.1 oranında yükselmişti. GSYİH'da yaşanan bu artışta stoklardaki düşüsün hız kaybetmesi etkili oldu.

Stoklardaki erimenin daralması GSYİH'ya 3.9 puan etki yaptı. Tüketici harcamalarının GSYİH'ya katkısı ise 1.44 puan oldu.

Öte yandan GSYİH'nın enflasyon göstergelerinde ılımlı bir artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2.7 oranında arttı. Bu oran üçüncü çeyrekte yüzde 2.6 artış yönünde oluşmuştu.

GSYİH fiyat endeksi ise yüzde 2.1 oranında arttı. Bu kalemde üçüncü çeyrekte yüzde 1.3 artış yaşanmıştı. GSYİH ağırlıklı zincir fiyat endeksi ise üçüncü çeyrekte yasadığı yüzde 0.4 artısın ardından dördüncü çeyrekte yüzde 0.6 oranında yükseldi.

DOLAR İÇERİDE GERİLEDİ

Verinin açıklanmasının ardından ABD vadeli işlemler piyasasında yükseliş hızlanırken, dolar içeride 1.4850'ye kadar indi. IMKB'de ise saat 16:10 itibari ile yüzde 0.58 kayıpla 54.453 puandan işlemlere devam ediliyor.

ABD DEVİNİN KARI DA YÜZDE 71 ORANINDA ARTIRDI

Online alışveriş sitesi Amazon, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre karını yüzde 71 oranında artırdı.

Şirket dördüncü çeyrekte satışlarını yüzde 42 oranında artırarak 9,519 milyar dolar ciro elde etti. Şirketin cirosu geçen yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak 24,509 milyar dolara ulaştı

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP