Borsa şirketlerine asgari kar

28 Ocak 2010 Perşembe

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payları borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıklarının 2009 faaliyetleriyle ilgili temettü (kar payı) dağıtımı konusunda herhangi bir asgari kar dağıtım zorunluluğu getirilmemesini kararlaştırdı.

SPK'nın haftalık bülteninde yer alan duyuruda, kurulun, halka açık anonim ortaklıkların 2009 yılı faaliyetlerinden elde ettikleri karların dağıtım esaslarına ilişkin kararına yer verildi.

Buna göre, payları borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıklar için yapılacak temettü dağıtımı konusunda herhangi bir asgari kar dağıtım zorunluluğu getirilmedi. Bu kapsamda, kar dağıtımı ilgili tebliğde yer alan esaslar, ortaklıkların esas sözleşmelerinde bulunan hükümler ve şirketler tarafından kamuya açıklanmış kar dağıtım politikaları çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Duyuruda yer alan kararlar uyarınca, konsolide finansal tablo düzenleme yükümlülüğü bulunan şirketler, yasal kayıtlarında bulunan kaynaklarından karşılanabildiği sürece, net dağıtılabilir kar tutarını, konsolide finansal tablolarında yer alan net dönem karlarını dikkate alarak hesaplayacak.

Şirketlerin, yasal kayıtlarında bulunan geçmiş yıl zararlarının düşülmesinden sonra kalan dönem karı ve kar dağıtımına konu edilebilecek diğer kaynakların toplam tutarına, finansal tablo dipnotlarında yer verilecek.

Payları bir borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıkların yönetim kurullarınca, genel kurulun onayına sunulacak kar dağıtım önerisine ilişkin karar alınması veya doğrudan ortaklıkların genel kurullarında kar dağıtımının karara bağlanması durumunda, söz konusu kararlara ilişkin yapılacak özel durum açıklamasının ekinde Kar Dağıtım Tablosu Hazırlama Kılavuzunda bulunan tablolara yer verilecek.

Payları borsada işlem görmeyen halka açık anonim ortaklıklar için ilgili tebliğde ve ortaklıkların esas sözleşmelerinde yer alan hükümler uygulanacak.

Temettü dağıtımına ilişkin süreler konusunda da temettünün tamamı nakden dağıtılacaksa, temettünün, hesap dönemini izleyen 5. ayın sonuna kadar dağıtımının yapılması uygulamasına devam edilecek.

Temettü pay olarak dağıtılacaksa, bu nedenle ihraç edilecek payların Kurulca kayda alınması için hesap dönemini takip eden 5. ay sonuna kadar Kurula başvuruda bulunulacak ve pay dağıtımı, hesap dönemini izleyen 6. ayın sonuna kadar tamamlanacak.

Söz konusu iki koşulun birlikte kullanılması durumunda, işlemler ayrı ayrı, belirtilen süreler dahilinde yerine getirilecek.

Özel durumlar

HSBC Bank A.Ş. Koruma Amaçlı Şemsiye Yatırım Fonuna Bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Çin Hisse Senetlerine Dayalı Alt Fonu'nun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebi olumlu karşılandı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Garantili Şemsiye Fonu'na bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Garantili Dolar Sepeti Alt Fonu'nun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebi de olumlu bulundu.

Fortis Bank A.Ş. Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu'na Bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı 4 Element İkinci Alt Fon'un ve B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Şeker Kahve Üçüncü Alt Fon'un birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

Akbank T.A.Ş'nin kurucusu olduğu Akbank T.A.Ş. A Tipi Değişken Fonu'nun Akbank T.A.Ş. A Tipi Premium Hisse Senedi Fonu'na dönüştürülmesi nedeniyle yapılacak içtüzük değişikliğine izin verilmesi kararlaştırıldı. Dönüşüme ilişkin duyuru metninin yayımlandığı tarih ile yeni hususların yürürlüğe giriş tarihi arasında kalan süre zarfında başvuru konusu fonun yeni katılma payı satışlarının durdurulması da karara bağlandı.

1 yorum:

Eğitişim Kariyer Enstitüsü 29 Ocak 2010 19:13  

Çok açıklayıcı bilgiler içeren bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP