Emeklilik Yatırım Fonları

18 Ocak 2010 Pazartesi

Adı emeklilik olan bir sisteme para yatırıyorsunuz. Hem o kişinin yaptığı şeyin size faydası yoksa ona nasıl bir faydası olacak ki!! Böyle satışlar yaparak nereye hangi mevkiye gelebilir. Tabi hala çalışıyorsa..

Bu işi tatilde girilecek bir iş gibi görenlerin yaptığı sözleşmeler yüzünden sizin gibi zarara uğrayan kişiler, bütün sistemi ve mensuplarını suçluyor. Oysaki sadece bu forumda içinde olduğumuz konuda bile ihtiyacınız olacak tüm bilgi mevcut.

Bireysel Emeklilik sözleşmesini imzalayan biri olduğunuza göre gerçekten kredi kartı, kredi sözleşmeleri vs ile alakası olmadığını bilmeniz lazım. Üzerinde 1-2 cümleden oluşan birkaç paragraf olur. Onda da kesintiler yazar. Geri kalanı kimlik bilginiz vs dir.
Hatta 1.5 yıldır bir de sarı bilgilendirme formu var. Ben sözleşmeyi okumadım diyenler için kesintiler perçinlensin, dikkat çeksinde okusun diye...

Kamu Borçlanma Fonu getirilerine baktığınızda şimdiye kadar ortalama %180-200 getiri getirmiş. (Getirmemiştir diyen varsa lütfen önce bir araştırsın). Bir de vergi muafiyetinden yararlanıyorsanız, kazanca vergi diliminizi gözönünde tutarak onu ekleyin..

Hisse fonunun geçen yılki getirisini de yazdım bir kaç konuşma önce. Bunlar kişilerin portföylerindeki reel artışlar. Sadece o fonda tutup belli bir süre hiç oynatmayanlar.
Mesela hesabındaki para 2009 ilk 6 ayında; YGK dahil %50 artan bir arkadaşın portföyünü biliyorum. İlk 6 ay için birikimini hisse senedinde tutmuştu..

Bir yere satış yapmaya giderken önce grup planı yapabilir miyiz diye bakarım. Çünkü grup planında giriş aidatı olmaz ve YGK 1 ya da 0 olur. Benim için uzun vadeli katılımcı esastır. Yapacak adamında en azından sisteme başlangıçta uzun vadeli düşünerek girmesi esastır. Çalıştığınız yerde bireysel emekliliği olan olmayan 9 kişi daha bulursanız kesintinizi %1 e çekme fırsatınız var


Ama ben bireysel ne yapabilirim diyorsanız sanırım en az 1 yıl önce katılmışsınız, acil ihtiyacınız yoksa telaşe etmeyin bence.

*5 yıldan sonra şirketin kesintisi olmaz. sadece %15 devlet alır. o zamana kadar ki kazancınız da sizi zarardan kurtaracaktır diye düşünüyorum. Tabi vergi muafiyetinden de yararlanıyorsanız zarar etmeniz imkansız.

**Ben o zamana kadar YGK de kesilmesin istiyorum diyorsanız:
Şimdiki şirketinizdeki hesabınızı dondurursunuz(yılda bir kere ödeme yaparsınız). Değerlenmeye devam eder. YG kesintisi daha düşük bir şirkete geçersiniz. 2. şirketinizdeki 5 yılı geçince hepsinden sadece %15 kesinti ile çıkarsınız.

Aksi halde her türlü çıkışta yasal kesintiler alınır.

Banka satışlarında tam dediğiniz gibi yapılıyor. Uzun vadeli katılımcı değil, satışın kalitesi önemli olmadan çok katılımcı katan değerliydi. Bu yüzden böyle bir ortamdan ayrıldım zaten. Önce herkesi size yapıldığı gibi eşe dosta satışlarla vs aldılar, şimdi de çıkmak isteyenlere avantajlar sunup; biz şimdiye dek size etik davranmadık ama bakın size şimdi neler sunuyoruz deyip insanlara elma şekeri ikram ediyorlar. Tabi avantajlı olunca bu şekerler katılımcı da yediği kazığı unutuyor. Strateji süper.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP