Japonya deflasyonu

30 Ocak 2010 Cumartesi

Japonya'da Aralık ayında çekirdek tüketici fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 düşmesi, deflasyonun derinleştiğini gözler önüne serdi.

Dalgalı seyir izleyen taze gıda fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan temel tüketici fiyatları endeksi, 10 aydır üst üste düşüş kaydetmiş oldu.

“Çekirdek-çekirdek” tüketici fiyatları olarak adlandırılan gıda ve enerji fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan endeks ise Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,2 düştü.

Tokyo bölgesindeki çekirdek tüketici fiyatları ise ocak ayında yüzde 2 geriledi. Deflasyon, ekonomik büyümeye zarar verirken, şirketlerin karlarını baskı altına alıyor, ücret kısıtlamalarını gündeme getiriyor ve tüketicilerin satın alma faaliyetlerini ertelemelerine neden oluyor.

Yayımlanan bir başka rapor da Japonya'da Aralık ayında hanehalkı gelirlerinin yüzde 4,8 düştüğünü ortaya koydu. Kasım ayında yüzde 5,2 olan işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 5,1'e düşse de hala Japonya standardlarının bir hayli üzerinde seyrediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP