TMSF'nin borcu siliniyor

27 Kasım 2009 Cuma

Birkaç yıldır gündemde olan, TMSF'nin Hazine'ye olan borçlarının silinmesinin yolu açıldı.

Hafta içinde Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Değişiklik Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında eklenen geçici bir madde ile TMSF'nin 90 milyar YTL'ye varan borçlarının silinmesi planlanıyor.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun (TMSF) yılan hikayesine dönen Hazine'ye borçları siliniyor. Hafta içinde Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Değişiklik Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında eklenen geçici bir madde ile TMSF'nin borçlarının silinmesinin yolu açıldı. 90 milyar YTL'ye varan TMSF borçlarının 48.4 milyar YTL'sinin vadesi geçti. TMSF'nin borçlarının silinmesi son birkaç yıldır gündemdeydi. Ancak mali disiplin bozulacağı gerekçesiyle bir türlü adım atılamıyordu. Geçen yıl hükümet bir başka yasada borçların silinmesi için yetki aldı. Şimdi de nasıl uygulanacağına ilişkin yasal altyapıyı kuruyor. TMSF borçlar silindikten sonra da Hazine'ye ödeme yapmaya devam edecek. TMSF'nin bundan sonra yapacağı ödemeleri Hazine borç ödemede kullanacak. Ama ödemelerin bütçeleştirip bütçeleştirilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Bütçeyle ilişkilendirilmeyecek

Geçen hafta içinde verilen bir önergeyle TMSF'ye 31 Aralık 2007 tarihine kadar verilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi'nden (DİBS) doğan veya doğacak ana para, faiz, masraf ve gecikme zammından oluşan Hazine alacaklarının bütçenin gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirmeksizin terkinini yani silinmesini getiren düzenleme yapıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan düzenlemeye göre yapılacak silme işlemi TMSF'nin, faaliyet izni kaldırılan veya yönetimi ve denetimi kendisine devredilen bankalardan kaynaklanan alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin hak ve yetkilerini ortadan kaldırmayacak. TMSF, Bankacılık Kanunu'nda sayılan gelirlerinden oluşan ve sigorta rezervi olarak tutulanlar hariç olmak üzere, faaliyet izni kaldırılan veya yönetimi ve denetimi kendisine devredilen bankaların her türlü mal, hak ve alacaklarından elde ettiği veya edeceği nakdi gelirleri, mevcut ve muhtemel çözümleme giderleri ve bu kapsamda diğer kurumlara yapılması zorunlu ödemeler düşüldükten sonra kalan tutarı, Müsteşarlığın ilgili hesaplarına aktaracak. Bu çözümleme gelirlerinin aktarılması nedeniyle çözümleme giderleri için ilave kaynağa ihtiyaç duyulması halinde, sigorta rezervine başvurulmaksızın TMSF'ye Hazine tarafından özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç etmeye bakan yetkili olacak.

Hazine'nin TMSF'den toplam alacağı 89 milyar 383 milyon YTL. Bunun 53 milyar YTL'si ana paradan oluşuyor. Son Kamu Borç Yönetimi Raporu'na göre; 89 milyar 383 milyon YTL'lik borcun 48 milyar 414 milyon YTL'sinin vadesi geçti. 2008 yılının ilk üç ayında ise vadesi geçen borç 2 milyar 199 milyon YTL oldu. Vadesi geçmiş borçlar 2003 yılında 9.2 milyar YTL'ydi. 2004 yılında iki katına çıkarak 18.4 milyar YTL'ye, 2005'te 24.5 milyar YTL'ye, 2006'da 35.4 milyar YTL'ye, 2007'de 46.2 milyar YTL'ye çıktı. Yani 2007 yılı sonu itibariyle 46.2 milyar YTL'lik borç ödenmeden vadesi geçmiş oldu. 2008 yılının mart ayı itibariyle de vadesi geçen borç miktarı 48.4 milyar YTL'ye yükseldi. TMSF ise bugüne kadar Hazine'ye değişik zamanlarda 8 milyar 400 milyon YTL'lik ödeme yaptı.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP