Avrupa, resesyonu atlattı

17 Kasım 2009 Salı

Küresel ekonominin ana motoru ABD'den üçüncü çeyrekte gelen sürpriz büyümenin ardından Avrupa ekonomisi de aynı çeyrekte ilk kez resesyondan çıkma sinyalleri gösterdi.

Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nden (AB) cuma günü gelen verilere göre Almanya yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,7, Fransa ise yüzde 0,3 büyüdü.

Euro Bölgesi'nin en büyük cari açığa sahip ülkelerinden biri olan İtalya'da da Gayrısafi Yurtiçi Hasıla'da (GSYİH) büyüme sinyalleri görülmesi Euro Bölgesi dahil olmak üzere Avrupa'nın genelinin resesyondan teknik olarak çıktığı yönünde algılandı.

İspanya ve İngiltere'de büyüme verileri yetersiz kalsa da, Euro Bölgesi üretiminin 3'te 2'sinden fazlasını sağlayan Almanya, Fransa ve İtalya üçlüsünün beklenenden iyi performansı üçüncü çeyreği Euro Bölgesi'nin tümü için dönüm noktası haline getirdi. Bu olumlu veriler, AB ülkelerinin krizi en az hasarla atlatması için yoğun çaba sarf eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean Claude Trichet'nin bundan sonra atacağı adımlarda elini biraz rahatlatacakmış gibi değerlendiriliyor.

Almanya ve Fransa zaten ikinci çeyrekte resesyondan çıkmıştı. Fransa ise ekonomistlerin beklentisinin ancak yarısını karşılayabilecek bir büyüme sergiliyor. Beklenti yüzde 0,6'lık bir büyüme yönündeydi. Ancak talebin zayıflaması ve ihracattaki düşüşlerin etkisiyle Fransa sadece yüzde 0,3 büyüyebildi. Beş çeyrek dönemdir çakılan İtalyan ekonomisi ise üçüncü çeyrekte yüzde 0,6 büyüme kaydetti. AB'nin istatistik birimi Eurostat hem Euro Bölgesi hem de 27 üyeli AB ekonomisinde büyümenin pozitife döndüğünü, çeyrek dönemlik büyümelerin sırasıyla yüzde 0,4 ila yüzde 0,2 olduğunu bildirdi.

Tüketici ve İşletme Henüz Etkisini Hissetmedi

Almanya Federal İstatistik Bürosu (FSO) Almanya'nın ikinci çeyrekte yüzde 0,3 olarak açıklanan büyümesini de yüzde 0,4 olarak revize etti. FSO'un açıklamasında, İkinci çeyrekte ekonomide gözlenen hafif yukarı yönlü eğilimin devam ettiği görülüyor denildi.

Üçüncü çeyrekteki büyümenin en önemli unsurunun ihracat olduğu, ayrıca inşaat ve ekipman yatırımının büyümeyi etkilediği, ancak tüketici harcamalarının azaldığı belirtildi. Küresel ekonomik kriz nedeniyle ihracatı düştüğü için geçen yıl resesyona giren Almanya'da, son aylarda yabancı talebinin artmasıyla sanayi malları siparişleri arttı ve güven düzeldi. Alman hükümeti, bu yıl yüzde 5 daralması beklenen ekonominin gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceğini tahmin ediyor. Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde ise Europe 1 Radyosu'na yaptığı açıklamada, Fransız ekonomisinin bu yıl daralacağını, ancak 2010 yılına canlanmayla gireceğini ifade etti.

Özellikle Euro Bölgesi ekonomisinin en büyük ayağı olan Almanya'nın iyi sinyalleri bölge ekonomisi için kilit önem taşıyor. Almanya büyüme rakamına ilişkin detaylı verilerini ay sonunda açıklayacak ancak uzmanlar yükselişte tıpkı Fransa'da olduğu gibi ihracatın artmasının büyük etkisi olduğunu düşünüyor. Ayrıca şirketlerin stoklama faaliyetlerini azaltma telaşı içinde de değil.

Tüm bunlar Alman ekonomisinde işlerin rayına oturmaya başladığının en önemli işaretleri. Uzmanlara göre Euro Bölgesi'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en kötü resesyon süreci teknik olarak sona ermiş olsa da bunun tüketici ve işletmeler üzerindeki etkisi bir süre daha devam edecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP