Brezilya ekonomisi büyüyor

13 Kasım 2009 Cuma

Dünyanın 5. büyük ekonomisi Brezilya'nın, 4. çeyrekte yüzde 9 büyüyeceği belirtildi.

Brezilya Ticaret Bakanı Welber Barral, Singapur'da katıldığı bir toplantı sırasında yaptığı açıklamada, iç piyasanın şu anda gerçekten büyüdüğünü belirterek, “Tüketiciler gerçekten harcıyor ve bu da büyümeyi destekliyor” dedi.

Barral, bu yıl ülkenin ihracatının yüzde 22 düşeceğini, ancak son zamanlarda toparlanma sinyalleri görüldüğünü, örneğin geçen ay ABD'ye satışların yüzde 20 arttığını kaydetti.

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın, bu yıl yüzde 1-1,5 arasında, gelecek yıl ise yüzde 5 büyümesi bekleniyor.

Barral, bu yıl ülkenin 30 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çektiğini, gelecek yıl ise bu rakamın 40 milyar dolardan fazla olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ancak ülke içinde dövizin bollaşması Brezilya para biriminin değerini artırırken, ülkenin ihracatını daha az rekabet edebilir hala getiriyor. Bu yıl içinde Brezilya reali yüzde 30'dan fazla değer kazanarak 1,7 dolara kadar yükseldi.

Geçen ay hükümet realin değerlenmesini yavaşlatmaya yardımcı olma stratejisinin bir parçası olarak, borsa ve hazine bonolarındaki yabancı yatırımlardan yüzde 2 vergi almaya başladı.

Barral, 1 Brezilya realinin 1,7 dolar olmasının trajedi olmadığını ancak, aşırı değerlendiğini belirterek, daha rekabetçi döviz kuruna ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP