Dolar yıl sonu ne olur?

14 Ekim 2008 Salı

İngiliz bankası Barclays, YTL'nin önümüzdeki aylarda dolar karşısında değer kaybını sürdürebileceğini ve yıl sonunda 1.50 YTL seviyesine ulaşabileceğini belirtirken, Türk şirketlerinin net döviz açık pozisyonunun 85 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Barclays Capital Kıdemli Ekonomisti Christian Keller tarafından hazırlanan raporda, şirketlerin döviz finansman ihtiyacının Türkiye'nin dış borçlanması açısından ana risk olduğu belirtildi.

Yılın ilk yarısında dış finansman konusunda Türkiye'nin beklenenin ötesinde bir performans gösterdiği belirtilirken, belirli bir düzeyde devam eden şirket borçlanmalarının liranın güçlü konumunda kalmasına izin verdiği vurgulandı. Raporda ayrıca global finans sektöründe yaşanan son gelişmelerin dış borçlanmaya dönük kaygıları ön plana çıkaracağı yorumuna da yer verildi.

Raporda, şirketlerin net döviz açığının 85 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, borçlanmanın uygun vade yapısının kısa vadede döviz likiditesi riskini ortadan kaldırdığı vurgulandı.

Raporda, döviz açıklarının kriz benzeri bir duruma neden olmayacağı belirtilerek, kurda gerekli düzeltmelerin, acı verici de olsa, gerçekleşebileceği vurgulandı ve şöyle denildi:

Lira önümüzdeki aylarda değer kaybını sürdürebilir ve hızlı bir tekrar toparlanma ihtimalini düşük görüyoruz (baz senaryomuz dolar/YTL kurunun yıl sonuna kadar 1.50 seviyesine kadar değer kaybetmesi). Merkez Bankası en erken 2009'un ikinci çeyreğine kadar faizleri indirmek için müsait olmayacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP