FT: IMF koşullarını yumuşatmalı

29 Ekim 2008 Çarşamba

Financial Times, küresel krizi ortamında IMF’nin gecikmeden devreye girmesini isterken Fon’un şimdiye kadar kredi sağladığı ülkelerden istediği katı koşulları yumuşatmasının gereğini vurguladı

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times gazetesi başyazısında küresel krizin etkileri yayılırken IMF’ye başvuran ülkelerin sayısının artması üzerine örgütün kaynaklarının yetmeyebileceğini belirterek IMF’nin kredi verdiği ülkelerden talep ettiği koşulları yumuşatması istendi.

Financial Times, IMF’nin gerçekleştirmesi gereken kurtarmaların küçük ekonomilerle sınırlı kalması halinde kaynaklarının yetebileceğini vurgularken “Ancak Fon’un birkaç büyük ekonomiyi, örneğin Brezilya ve Türkiye, aynı anda ele alacak kadar kaynağı olmayabilir” yorumunu yaptı.

Yeniden ortaya çıktı

Bu arada, Asya ve petrol üretici ülkelerin rezervlerinin kullanılmasını öneren gazete, IMF’nin artık geçmişte borçlanan ülkelerden talep ettiği katı koşulların artık sürdürülemez olduğunu belirterek Fon’un tutumunu yumuşatması gereğinin altını çizdi.

Financial Times, yüksek gelirli ülkelerde bankacılık krizinin reel sektöre yayılırken başka aktörlerin sahneye çıkmak zorunda kaldığını belirterek sahnede yükselen ekonomiler ile uzun bir süreden beri pek ortalıkta görünmeyen oyuncu IMF’nin boy göstermeye başladığını kaydetti.

IMF’den korkuyorlar

Şimdiye kadar yükselen ekonomilerin borçlarını döndürmek için uluslararası kredi piyasalarına dayandığını belirten gazete, ancak kredi muslukları kururken birçok ülkenin fonlanma sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını, yatırımcılar geri çekilirken de para birimlerinin hücuma uğradığını yazdı. Gazete şöyle devam etti:

Cesaret verici işaretler

“1980’li yılların başında Latin Amerika’da, 1990’lı yıllarda da Asya’da yaşanan krizler hâlâ hatıralardadır. Ülkeler, IMF’ye başvurmaya isteksiz çünkü geçmişte krediler için getirilen katı koşullardan korkuyor. IMF’ye yönelmeden önce Izlanda Rusya ile, Pakistan ise, ABD, Çin ve Suudi Arabistan ile görüştü.” Ancak ABD ve Avrupa’nın kendi finansal sektörleri kurtarmaya çalıştığını ve başka ülkelere yardım etmeye isteksiz olduğunu belirten gazete, diğer nakit zengini ülkelerde de kredi pek bulunmadığını, sağlanması halinde bile kabul edilemez siyasi koşullar ile önerildiğini kaydederek “Bir kez daha IMF, son ödünç verme mercii olacağı gibi görünüyor” diye konuştu.

İngiliz gazetesi, geçmişte IMF’nin sert bütçe kesintileri, özelleştirme ve piyasa liberalizasyonu istediğini anımsatırken “ABD ve Batı Avrupa’nın mevcut krize verdiği yanıtın ışığında açık ki bu tür koşullar artık sürdürülemez. IMF, tutumunu yumuşatmalı ve bunu yapmaya hazır olduğu yolunda cesaret verici işaretler var” görüşünü dile getirdi. IMF’nin hızlı bir biçimde harekete geçmesinin öneminin altını çizen gazete, böyle yapacağının bilinmesinin güveni artıracağını kaydetti.

Operasyona hazır mı?

Buna karşın “IMF, büyük çaptaki kurtarmalar için hazır mı?” sorusunu da soran gazete, IMF’nin krediler için doğrudan 207 milyar dolarlık bir kaynağının bulunduğunu, 53 milyar dolar daha sağlayabileceğini kaydetti.

Buna karşın FT, IMF’nin kullanabileceği kaynakların yüksek gelirli ülkelerdeki banka kurtarma operasyonlarının tutarıyla karşılaştırıldığında çok fazla bir şey olmadığına dikkat çekerken IMF’nin Asya krizi sırasında 36 milyar dolar civarında bir kredi sağladığını ancak bundan çok daha büyük bir tutarın başka ülkelerden geldiğini anımsattı. Gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

Hızlı davranmalı

“Eğer kurtarmalar, İzlanda, Macaristan, Ukrayna, Belarus ve Pakistan gibi daha küçük ekonomiler ile sınırlı kalırsa IMF’nin kasaları yetebilir. Ancak Fon’un, birkaç büyük ekonomileri, örneğin Brezilya ve Türkiye, aynı anda ele alacak kadar kaynağı olmayabilir.” Financial Times, ülkeleri kurtarma konularında “Asya ve petrol üretici ülkelerin rezervleri, IMF’de çoktan yapılması gereken reformun karşılığında istikrar sağlayıcı araçlar olarak kullanılabilir” önerisinde de bulundu.

Gazete değerlendirmesinin sonucunda IMF’nin geçmişte provası yapılan film senaryolarından uzaklaşması gerektiğini de savunurken, kurum için “Hızlı bir biçimde yardım sağlamalı ve ülkelerden kısa vadeli görünümü felçe uğratmadan uzun vadeli sürdürülebilirliğini iyileştiren politikaları uygulamalarını istemeli” yorumunda bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP