Otomotiv sektörü ÖTV indirimini bekliyor

29 Ekim 2008 Çarşamba

Küresel mali krizden olumsuz etkilenen, her yılın son 4 ayında yaşadığı canlılığı kaybeden ve hedeflerini revize eden otomotiv sektörü, özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimiyle durgunluğu aşmayı umuyor.

Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Vedat Gizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün 2001'de yaşanan kriz kadar olmasa da ciddi bir durgunluk içinde bulunduğunu bildirdi.

Yılın ilk çeyreğinde sektörün yüzde 25'lik büyüme göstermesine karşın, son haftalarda dövizde yaşanan yükselişle birlikte durağan bir seyir izlediğini anlatan Gizer, “Yaşanan büyüme, durgunlukla tolere oldu. Her yılın son aylarında yaşanan canlılık yok. Dövizdeki yükselmeyle de ithal araçların satışı büyük oranda azaldı” dedi.

Durgunluğun firmaların yıl sonu hedeflerini yakalamasını neredeyse imkansız hale getirdiğini belirten Gizer, şöyle konuştu:

“Ekonomideki belirsizlik ve kredi faizlerindeki artış araç alım kararlarının büyük oranda ertelenmesine neden oldu. Çünkü araç satışlarının büyük çoğunluğunda müşteriler kredi kullanıyordu. Kriz sektörü 2001-2002'deki gibi etkilemedi, ancak yılın ilk çeyreğindeki yüzde 25 gibi büyüme tolere oluyor. Firmalar genel olarak yıl sonu hedeflerini aşağıya doğru revize ediyorlar.”

Gizer, firmaların hedeflerini az da olsa yakalamasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından gündeme getirilen ÖTV indirimin çıkartılmasının çok etkili olacağını da kaydetti.

“TÜKETİCİ BEKLENTİ İÇİNE GİRİYOR”

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ise söz konusu ÖTV ile ilgili indirim önerisinin ardından tüketicilerin araç alımını durdurarak, bekleyişe geçtiklerini söyledi. Baş, “indirim açıklamaları tüketiciyi beklenti içine sokarak, alımları durduruyor” dedi.

Bu durumun sektörde zaten zorda olan firmaları çıkmazın içerisine sürüklediğini belirten Baş, “Firmaların içindeki bulunduğu durumdan kurtulması için gündeme getirilen ÖTV indirimi bir an önce uygulamaya konulmalı ve sektördeki belirsizlik ortadan kaldırılmalı” diye konuştu.

Opel marka araçların Adana'daki yetkili satıcısı Arpel Otomotiv'in Genel Müdür Yardımcısı Kemal Hangül de gündeme getirilen ÖTV indiriminin sektörün krizden çıkabilmesi için bir fırsata dönüştürülebileceğini savundu.

İthal araçlarda fiyatların yükseldiğini, araç kredi faiz oranlarının ise 1,55'den, 1,89'a çıktığını anlatan Hangül, şunları kaydetti:

“Yıl sonunda 650 bin araç satılması beklenen sektörde, zor durumdaki çok sayıda firma, hedeflerini revize etmek zorunda kaldı. Şu an için satışların 500-550 bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Her yılın son 4 ayı sektör için çok hareketli geçerdi. Yıl boyunca yapılan satışların yüzde 60'ına yakını bu aylarda gerçekleşirdi, ama satışlar durma noktasında. Canlılığı yeniden yakalamak için ÖTV indirimin yanı sıra 2003-2004'te uygulanan hurda araç indirimi de yeniden getirilmeli. Durgunluk sürerse sektör ciddi manada daralma yaşayabilir.”

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP