ABD mortgage’zedeleri de kurtarıyor

31 Ekim 2008 Cuma

ABD Hazinesi ve FDIC, mortgage kredilerini ödeyemeyenlere yönelik 600 milyar dolarlık yeni kurtarma paketi planlıyor. Yeni paketle federal garanti verilecek

ABD yönetimi, mortgage kredilerini ödeyemeyenlerin konutlarına el konmasını önlemek için 600 milyar dolarlık yeni bir kurtarma planı üzerinde çalışıyor.

Konuya yakın bir yetkili Reuters’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi ve Federal Mevduat Sigorta Fonu’nun (FDIC) üzerinde birlikte çalıştığı planla, 3 milyon riskli konut kredisine garanti sağlanabileceğini ve bu konudaki çalışmanın sonuçlanma aşamasına geldiğini söyledi. Uzmanlar 600 milyar dolarlık krediyi kapsama alacak planın kamuya gerçek maliyetinin 40-50 milyar dolar arasında değişeceğini belirterek, “Çünkü hiç ödenemeyecek kredi miktarının bu civarda olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

‘Teklifleri gözden geçiriyoruz’

Hükümetin planı gelecek günlerde açıklayacağını söyleyen yetkili, programla kredi veren kuruluşların, beş yıl sürecek bir dönemde aylık ödemeleri düşürmeye ikna edilmesine çalışılacağını ifade etti. Hazine Bakanlığı sözcüsü Jennifer Zuccarelli, FDIC ve diğer karar alıcılarla haciz önleme önlemleri üzerinde çalıştıklarını, ancak planın ayrıntılarının henüz belirlenmediğini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto da bu konuda bir karar verilmediğini belirterek, “Biz her zaman konut sahiplerine yardımcı olmak için teklifleri gözden geçiriyoruz” dedi.

FDIC sözcüsü Andrew Gray de fonun bu konuda Hazine Bakanlığı ile olumlu görüşmeler yaptığını, ancak programın ayrıntıları hakkında konuşmanın erken olacağını ifade etti. Planla, kredi veren kuruluşları sorunlu konut kredilerinin koşullarını yumuşatmaya ikna etmek için federal garanti verilmesi amaçlanıyor. FDIC tarafından yürütülecek programdan bankalar, yatırım fonları, hedge fonlar ve diğer konut kredisi veren kuruluşlar yararlanabilecek.

Bu arada kurtarma planına karşı çıkanlar ödeyemeyecekleri borcu alanların imdadına yetişirken, tüm olanaklarını zorlayıp taksitlerini ödeyenlerin haksızlığa uğramış olacağını ifade ediyor. Kurtarma planına mortgage kredisi kullandıran kurumları ve bankaları sözleşme koşullarını yeniden düzenlemeye zorlayıcı hükümlerin de konması isteniyor.

Senato Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd krizin gayrimenkul sektöründen kaynaklandığını belirterek, “Herkes kredisini ödeyemeyenlerin konutlarının satışını engellemek için elinden geleni yapmalıdır” dedi. Üzerinde çalışılan kurtarma planına göre mortgage taksitleri düşürülecek. Bunun için de ya faizler düşürelecek ya da vade uzatılacak. Sözleşme hükümlerinin yumuşatılmasını kabul eden kuruluşlara ödemenin aksaması durumunda kamunun devreye gireceğine ilişkin garanti verilecek.

Japon ve Alman paketi

Almanya ve Japonya küresel krizin vurduğu ülke ekonomilerini canlandırmak için yeni paketler açıkladı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya harcamaları artırmak için 51 milyar dolarlık, Almanya da iş dünyasına yardımcı olmak için 20-25 milyar avroluk canlandırma paketlerini uygulamaya koyacağını belirtti. Japonya Başbakanı Taro Aso, “Bu koşullar altında insanların yaşamlarındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmanın çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi. Alman bir politikacı uygulamaya konucak paketle ilgili olarak “20-25 milyar avroluk bir desteği konuşuyoruz” diye konuştu.

17 yıl sonra kemer sıktılar

ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde tüketicinin 1991 yılından bu yana ilk kez kemer sıkması nedeniyle yüzde 0.3 oranında küçüldü. Uzmanlara göre ABD artık resesyona girdi. Tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte yüzde 3.1 oranında azaldı. Uzmanlar tüketicinin 2009 yılında da kemer sıkmaya devam edeceğini belirterek, “Bu gelişmeler bize 2009 yılı boyunca sürecek bir durgunluğun işaretlerini veriyor” diye konuştu. Tüketim harcamaları ABD’de ekonomik faaliyetin üçte ikisini oluşturuyor. Ülkede tüketim harcamaları en son 2001 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1.4 oranında daralmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP