Piyasaları ürküten 2 önemli gelişme

6 Ekim 2008 Pazartesi

Bugün açılacak piyasaları iki olay etkileyecek

1-Citibank, Wachovia’nın ‘postacı’ Wells Fargo’ya satışını dondurdu

Citibank, ’Postacı’ lakaplı Wells Fargo bankasının, zor durumdaki bankalardan Wachovia’yı satın alma işlemini dondurdu. Citi, ABD’nin altıncı büyük bankası olan ve krizle zor duruma düşen Wachovia’yı almak için centilmenlik anlaşması imzaladığını açıklamış ancak ibre son anda Wells Fargo’ya dönmüştü.

Citibank, çıkarttığı mahkeme kararıyla, Wachovia’nın başka bir alıcıya satışını bloke etti. Devletin yardım paketinden pay almayacak olan Wells Fargo devir alma çerçevesinde, Wachovia’nın hisseleri için 15.1 milyar dolar ödeyecekti ve birleşmenin toplam maliyeti 10 milyar dolar olacaktı.

Wachovia, daha önce satış için Citibank’ın yanı sıra Banco Santander bankasıyla da görüşmüş ancak anlaşma sağlayamamıştı. Citigroup’un Wachovia’yı satın alamaması nedeniyle Cuma günü hisseleri yüzde 18 gibi oldukça sert bir düşüş göstermişti.

Neden bu kadar önemli?

Wachovia’yı almak, Citibank’a ABD’deki şube ağını genişletme açısından büyük bir güç katacaktı. Halen Citibank’ın ABD’de 1000, Wachovia’nın 3 bin 300 ve Wells Fargo’nun ise toplam 3 bin 400 şubesi bulunuyor.

2-Almanya’da Hypo’yu kurtarma planı çöktü

ALMAN finans kuruluşlarından Hypo Real Estate’i (HRE) kurtarmak için geçen hafta sağlanan 35 milyar euroluk anlaşma bozuldu. Almanya Hükümeti yeni bir kurtarma planı üzerinde çalışırken şirketin milyarlarca euroluk likidite ihtiyacı bulunduğu belirtildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün Hypo’daki sıkıntının tüm bankacılık sistemini etkilemesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

ABD kaynaklı krizden en fazla etkilenen emlak kredi kuruluşlarından olan Hypo Real Estate’i kurtarmak için Almanya hükümeti geçen hafta 35 milyar euroluk kredi güvencesi açıklamıştı.

Ancak alacaklı banka ve yatırımcılar Hypo Real Estate’in içinde bulunduğu durumun çok daha kritik olduğunu görmeleri üzerine, daha önce varılan anlaşmadan çekildiklerini duyurdular.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP