G20 öncesi ekonomik uyarı

22 Eylül 2009 Salı

Uluslararası Sendikal Hareket, ABD'nin Pittsburgh kentinde gerçekleştirilecek G20 Zirvesi öncesinde, devlet ve hükümet başkanlarını, Gerçek ekonomik iyileşme şansının tükendiği konusunda uyaracak.

Sendikacılar, 23-24 Eylül'de G20 Zirvesi'nin yapılacağı Pittsburgh'da G20 Sendika Liderleri Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Zirveye Türkiye'deki sendikaları temsilen Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ve Türk-İş Dış ilişkiler Uzmanı Uğraş Gök'ün yer aldığı bir heyet katılacak.

Uluslararası Sendikal Hareket, Gerçek ekonomik iyileşme şansının tükendiği konusunda G20 ülkelerinin liderlerini uyaracak. Pittsburgh G20 Zirvesi'nin bir istihdam zirvesi olmasını isteyen sendikal hareket, gerçek bir iyileşme isteniyorsa zirvede büyüyen küresel iş krizinin üstesinden gelecek kararlar alınması gerektiğini belirtiyor.

Küresel ekonomik ve mali krizin tartışılacağı G20 Zirvesi boyunca sendikacılar, çeşitli hükümet başkanlarına, ILO Genel Direktörü Juan Somavia'ya ve IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi çeşitli uluslararası kuruluş temsilcilerine görüşlerini iletecek.

Ayrıca G20 Zirvesi'ne Türkiye'de işçi ve memur konfederasyonu ve sendikalarının üye olduğu Uluslararası Sendikaları Konfederasyonu, Sendikalar Danışma Komitesi ve Küresel Sendikalar bir bildiri sunacak.

Acil önlemler alınmalı

Bildiride, işsizliğin ve yoksulluğun daha da artacağı, hükümetlerin kemer sıkma politikaları yerine artan kamu borçlarını kapatmak için acil önlemler almaları gerektiği, işlerin kriz öncesinde kaldığı yerden devam edemeyeceği, krizden ders çıkarılması gerektiği ve daha adil, sürdürülebilir bir düzen tesis edilmesine ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

Zirvenin istihdam zirvesi olması ve G20 liderlerinin koordinasyon içerisinde iş odaklı uluslararası iyileştirme politikaları uygulamaları gerektiği belirtilen bildiride, şu talepler yer alıyor:

-İş yaratma, yeterli sosyal koruma ve yeşil ekonomiye yatırım konusunda Londra Zirvesinde alınan kararlar derhal uygulanmalı, G20 liderleri tarafından sosyal tarafların da yer alacağı bir İstihdam Çalışma Grubu oluşturulmalı, ILO ile müzakere edilen Küresel İş Paktı uygulanmalıdır.

-Finans sistemi, mali sistem ve vergi sistemi yeniden yapılandırılmalıdır.

-Londra G20 Zirvesi'ndeki taahhütlere uygun olarak gelişmekte olan ülkelerde genişleyici iyileştirme programları desteklenmelidir. Uluslararası Para Kuruluşları yanlış yola saptıran koşullarından vazgeçmeli ve gelişmekte olan ülkelere etkin teşvik programları uygulayabilmeleri için politika alanı bırakmalıdır.
-Dengeli ekonomi için sosyal açıdan adil, çevre açısından sürdürülebilir yeni bir model tesis edilmelidir. Böylece milletler arasında eşitsizliklere neden olan politikalara son verilmelidir.

Krize neden olanları kurtarma planı olmasın

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Uluslararası Sendikal Hareketin, Pittsburgh'ta, daha önce Londra'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde çalışanlar lehine alınan kararların uygulanmasını isteyeceğini belirtti.

Kumlu, şöyle konuştu:

Ancak şunu açık bir şekilde ifade etmem gerekir, Türk-İş olarak daha önce Londra Zirvesi'ne dair açıkladığımız düşünceler değişmiş değil. Biz, G20 toplantılarının krize neden olanları kurtarma planı olmasından endişeliyiz. G20'de alınacak kararlar eşitlikçi, adil ve insana hizmet eden bir düzene kapı açmalı.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP