G20 toplantısı başlıyor

27 Eylül 2009 Pazar

G-20, krizle mücadele eden global ekonominin merkezinde bulunacak. Çin ve Hindistan dünya ekonomisinde daha etkin rol alacak. Finans sektörü sıkı denetimde

Gelişmiş ve gelişmekte olan 19 ülkeyle Avrupa Birliği temsilcisinin katıldığı iki günlük G-20 zirvesinin ardından yayımlanan sonuç bildirgesi metnine göre G-20 ülkeleri, küresel ekonominin düzenlemesinde daimi bir kuruluş olarak rol alacak. Böylece, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de içinde bulunduğu G20, küresel ekonomide G-8 ülkelerinden daha fazla söz sahibi olacak.

Teşvikler sürecek

ABD’nin Pittsburgh kentinde düzenlenen G-20 zirvesi sonuç bildirgesi metnine göre, G-20 ülkeleri, küresel ekonomideki düzelme sağlamlaşıncaya kadar ekonomiye destek için teşvik paketlerinin sürdürülmesine karar verdi.

G-20 ülkeleri, 2007 yılında çıkan kredi krizini başlattığı düşünülen finans sektöründeki aşırılıkların dizginlenmesi ve bankaların kayıplarını karşılaması için ne kadar sermaye tutması gerektiği konusunda sıkı kurallar getirilmesi için birlikte çalışma konusunda anlaştı.
Metinde, G-20 liderleri, bankaların sermaye miktarı ve kalitesinin düzeltilmesi ve ödemeler ile primleri de kapsayan aşırılıkların önüne geçilmesi için 2012 yılının sonuna kadar bankacılık sektöründe yeni kurallar uygulanmasını amaçladığı belirtildi.

Ülkeler birbirlerinin kontrolünde

Buna göre G-20 üyelerinin büyük banka ve finans kurumlarındaki maaş ve prim uygulamalarında reform sağlayacak önlemlerin onaylanması da öngörülüyor.

Bankaların, gerekli olduğunda kredi vermeyi desteklemesi için karlarının büyük bölümünü tutması (sermayeye aktarma) gerektiği vurgulanan metinde, liderlerin, kötü performans halinde yapılan ödemelerin geri alınması, bazı primlerin hisse senedi olarak ödenmesi ve düşük sermayeli bankalarda primlerin gelirin yüzdesine göre sınırlandırılması gibi fikirleri desteklediği kaydedildi.

Sonuç bildirisine göre bir ülkenin faaliyetleri, bir diğeri tarafından izlenecek ve kontrol edilecek. Ancak bu önlemler, hedefi tutturamayan ülkenin ‘cezalandırılması’ gibi bir yol içermiyor.

Liderler, sonuç bildirgesinde, küresel ekonomik krize karşı mücadelenin ‘kazanıldığını’ ve Nisan ayında yapılan önceki toplantıda alınan tedbirlerin ‘işe yaradığı’nı ilan ettiler.

Ancak buna rağmen metinde, “Normalleşme duygusu, rehavete yol açmamalıdır” ifadelerine yer verilmesi de dikkat çekti...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP