500 dev 25 trilyon dolarda

10 Temmuz 2009 Cuma

Fortune’un Global 500 listesinde Koç Holding bu yıl 14 basamak birden yükselerek 172’nci sıraya yerleşti.

En büyük 500 şirketin cirosu 2 trilyon dolar yükselerek 25 trilyon doları bulurken Koç’un cirosu da 44 milyar 167 milyon doları aştı. Koç Holding, PepsiCo, Kraft Foods, Novartis gibi şirketleri geride bırakmayı başardı.

ABD’li Fortune Dergisi’nin her yıl açıkladığı Global 500 listesinde Koç Holding bu yıl 14 basamak birden yükselmeyi başardı. Küresel krize karşın en büyük 500 şirketin cirosunun 2 trilyon dolar yükselerek 25 trilyon doları bulması da dikkatlerden kaçmadı. Koç Holding 186’ıncı sıradan 172’inci sıraya kadar yükselirken cirosu 44 milyar 167 milyon doları buldu. Cirosu bir önceki yıla göre yüzde 12 artan Koç’un kârında ise yüzde 11.7’lik gerileme yaşandı.

Pepsi’yi geride bıraktı

73 bin 677 kişiye istihdam sağlayan Koç, listede ünlü ilaç firması Roche’un bir basamak altında kaldı. Koç, PepsiCo, Kraft Foods, Novartis gibi dev fimaları ise geride bırakmayı başardı. Global 500 listesinde bir numaraya oturan ise 458 milyar 361 milyon dolarlık cirosuyla Royal Dutch Shell oldu. Shell’i geçtiğimiz yıl ikinci olan Exxon Mobil, yine aynı sırasını koruyarak takip etti. Bir önceki yıl liste başında yer alan Wal Mart ise 405 milyar 607 milyon dolarlık cirosunda bir önceki yıla oranla yüzde 7.1’lik artışa rağmen ancak üçüncü sıraya yerleşebildi. Petrol şirketleri bu yıl petrol fiyatlarındaki yükselişin meyvesini yedi. Ancak, şimdi 32 dolar seviyelerine kadar inen petrolün bu firmaları önmümüzdeki yıl nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

ABD yine birinci

Ülke bazında bakıldığında da bu yıl listeye en fazla şirket sokan ülke ABD oldu. 140 şirketi ile birinci sırada yer alan Amerika’yı 68 şirket ile Japonya izledi. Fransa’nın 40 Almanya’nın 39 şirket sokmayı başardığı listede İngiltere ise 26 şirketiyle yer aldı. En hızlı büyüyen şirketlere bakıldığında ise birinciliği listede 287’nci sırada yer almasına karşın 30 milyar dolar artışla cirosunu 292.3 milyar dolara çıkartan Wesfarmers aldı. Imperial Tabacco Group ise 208 milyar dolarlık cirosuna 19.9 milyar dolarlık katkıyla ikinciliğe oturdu.

Gıda birinci oldu

Sektör bazında incelendiğinde de gıda üretimi 2007’den bu yana gösterdiği yüzde 48.8’lik büyümeyle birinci, enerji ise yüzde 34.9’luk büyümeyle ikinci oldu. Petrol Rafinericilik sektörü yüzde 27.8 ile üçüncü sırayı alırken en hızlı küçülen sektör iseiki yılda gösterdiği yüzde 3.6’lık gerileme ile motorlu taşıtlar ve yedek parça sektörü oldu. Küçülmede ikinciliği sağlık ve bireysel sigortacılık sektörü, üçüncülüğü ise gayrimenkul ve hayat sişgortacılık sektörü aldı.

En fazla parayı kimler kaybetti

FORTUNE 500 listesine girenler arasında bu yılın kayıp rekorunu finans sektörü ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketler oluşturdu. Kayıplarda dağılım şöyle gerçekleşti:

ABD’nin en büyük mortgage kuruluşu Fannie Mea yılı 58 milyar 707 milyar dolar zararla kapattı.

İngiltere’de Kraliçe’nin bankası olarak da anılan Royal Bank of Scotland 43 milyar 166 milyon dolar kayıp yaşadı.

ABD’nin zordaki otomotiv devi 30 milyar 860 milyon dolar kayıp ile üçüncü oldu.

Citigroup 27 milyar 684 milyon dolar ile üçüncü oldu.

İsviçreli UBS 19 milyar 301 milyon dolarlık zararıyla beşinci oldu

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP