Krizden etkilenene dokunulmayacak

3 Temmuz 2009 Cuma

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunun bu yılki vergi denetimleri, ekonomik krizden az etkilenen sektörlerde gerçekleştiriliyor.

AA

Hesap Uzmanları Kurulu, Ankara, İstanbul ve İzmir Grup Başkanlıklarının bu 3 ilde yapacağı vergi denetimleri ile yaz aylarında yürütülecek ve Eylül-Ekim aylarında sona erecek olan turne denetimleri öncesinde, bir analiz çalışmasında bulundu. Bu çalışmada, ekonomik krizden az etkilenen sektörler tarandı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden de yararlanılarak yapılan analiz çalışması sonucunda, turizm, enerji, sağlık, kozmetik, deterjan ve hizmetler sektörünün krizden fazla etkilenmediği belirlendi.

SAĞLIK SEKTÖR DENETİMİNE ALINDI

Bu çerçevede, sağlık sektörünün 3 büyük ilde sektörel incelemeye alınması kararlaştırıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili bilgiler toplandı. Daha sonra da söz konusu 3 ilde büyük hastanelerden başlanarak, özel sağlık işletmelerinde geniş kapsamlı bir vergi denetimine başlandı.

Bu arada turnelere dönük de yeni bir Denetim Planı da oluşturuldu. Bu planda, 3 büyük ilde Grup Başkanlıkları bünyesinde görev yapan hesap uzmanlarının çalışma yürütmesi, oluşturulan diğer ekiplerin de Kocaeli, Bodrum, Muğla, Tekirdağ, Adana, Antalya ve İskenderun'da yoğun vergi incelemeleri gerçekleştirmesi kararı yer aldı.

Plan doğrultusunda gerek 3 büyük ilde, gerekse diğer merkezlerde vergi denetimlerine geçildi.

Denetimler sırasında Antalya ve Bodrum gibi turizm merkezlerinde, yabancılara mülk satışı rakamlarına da bakılacak. Tapu kayıtlarıyla banka bilgileri karşılaştırılacak. Mülk satışlarında satış tutarlarının tapu kayıtlarına doğru yansıtılıp yansıtılmadığı incelenecek.

2008 yılında Antalya, Bodrum ve Kuşadası'nda gerçekleştirilen yabancılara mülk satışı incelemelerinde 38 mükellef için 132 rapor düzenlenmişti.

Bu raporlarda mükelleflerin yabancılara 158 milyon 21 bin 866 liralık mülk sattıkları yönünde beyanda bulundukları, buna karşılık 209 milyon 419 bin 251 liralık satışı devlete bildirmediği belirtildi.

Hesap uzmanları, tapuda düşük beyan sonucu oluşan bu fark için mükelleflere 19 milyon 121 bin 673 lira vergi çıkardı, 19 milyon 307 bin 891 lira da ceza kesti.

Yabancılara mülk satışında Antalya, adeta vergi kaçırma merkezi oldu. Bu ilde her 3 liralık satışın sadece 1 lirası devlete beyan edildi. Antalya'da incelenen 47 milyon 559 bin 228 liralık matrahta, 144 milyon 487 bin 866 liralık fark bulundu.

Antalya'da yüzde yüzde 303,8 olan kaçak oranı, Kuşadası'nda yüzde 77,3, Bodrum'da ise yüzde 38,3 olarak hesaplandı. Kuşadası'nda 57 milyon 998 bin liralık beyana karşılık 44 milyon 850 bin 153 lira, Bodrum'da ise 52 milyon 464 bin 638 liralık beyana karşılık 20 milyon 81 bin 232 liralık kaçak tespit edildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP