Sigara yasağında yeni dönem

17 Temmuz 2009 Cuma

Sigara yasağı 10 Temmuz'dan itibaren genişletiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yasağa ilişkin genelge dün yayımlandı.

Buna göre, konutlar hariç tüm binaların kapalı alanlarında sigara içmek yasaklanacak. Bu mekanların açık alanlarında ise sigara kullanılması durumunda dumanın diğerlerini etkilememesi için önlemler alınacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sigara yasağı konusunda hiçbir tavizin verilmeyeceğini söyledi.

Erdoğan'ın, 4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun Hükümlerinin Uygulanması konulu genelgesi, Resmi Gazete'de dün yayımlandı. Genelgeye göre taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek. Her türlü eğitim kurumlarının açık alanlarında da tütün ürünü tüketilmeyecek.

Yaşlı bakım evlerinde, akıl hastanelerinde ve hapishanelerde toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Otellerde ise sigara içen müşteriler için özel sigaralı odalar bulunacak. Açık havadaki spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde de sigara içmek yasak. Ancak toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde özel alanlar oluşturulabilecek.

İşletmeler zarar görmez

Dün sigara yasağıyla ilgili yerel yönetim, emniyet, jandarma, ve bürokrasiden yetkililerle biraraya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ da; toplantının ardından yaptığı basın toplantısında yasağa halkın verdiği destekten memnun olduğunu söyledi. Akdağ, yapılan anketlerde vatandaşın yüzde 90'lık bir kesiminin devletin vatandaşı sigaradan uzaklaştırması gerektiğini düşündüğünün ortaya çıktığını belirtirken, kademeli geçilen yasağın etkisiyle her 100 kişiden 7'sinin de sigarayı bıraktığını bildirdi.

Akdağ ayrıca, yasakla birlikte Türkiye'nin Avrupa'da 3'üncü ve dünyada 6'ncı ülke olacağını öğrendiğini de kaydetti.
Akdağ, sigara yasağından sigara üreten ve satanların dışındaki işletmelerin zarar görmesini beklemediklerini belirtti. Böylelikle bir anlamda işletmelerden gelen teşvik taleplerine yanıt veren Akdağ, Ne lokantalar, ne kahve işletmecileri, ne pastaneler, ne kafeler, ne de eğlence yerlerinin bundan zarar görmesini beklemiyoruz.

Çünkü geçmişte bunu yaşayan birçok ülkenin tecrübeleri bize şunu gösteriyor; bu kanunla işletmelerin bir kısmında müşteri değişikliği, bir kısmında da müşteri artışı oluyor dedi. Akdağ ayrıca, işletmelerin kendi içlerinde sigara içilecek özel mekanlar oluşturma yönündeki isteklerine de son noktayı koydu. Böyle bir uygulamayı şimdi de gelecek dönemde de düşünmediklerini kaydeden Akdağ, işletmelerden yasağa bakış şekillerini olumlu yönde değiştirmesini istedi.

Baykal'a davet gönderildi

İşletmelerle bu süreçte sürekli biraraya geldiklerini söyleyen Akdağ, ancak sektörün 'kapalı mekanlarda iyi klima sistemleriyle özel yerler oluşturup burada sigara içilmesine müsaade edilmesi' şeklindeki talebinin karşılanamayacağını belirtti. Bilim adamları ile Dünya Sağlık Örgütü'nün yol göstericileriyle konuyu çok tartıştıklarını bildiren Akdağ, bu tarz mekanlarda ne kadar iyi havalandırma sistemi de kurulmuş olsa kanserojen madde anlamında riskin bulunduğunu söyledi.

Akdağ, Aynı şekilde uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi de asla düşünmüyoruz dedi. Esnafı tedirginliğe sevk edenleri çok iyi bildiğini ifade eden Akdağ, oysa vatandaşın büyük ihtiyaç duyduğu kahvehane, lokanta ve pastane gibi mekanlardan yasak nedeniyle vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ancak uygulamayla sigara içenlerin tükettiği sigara sayısında azalma olacağını vurgulayan Akdağ, Bu nedenle esnafımızın bu hususta tedirgin olmasına hiç gerek yok dedi.

Akdağ, CHP Lideri Deniz Baykal'ın sigara yasağı kampanyası afişlerinde yer almamasına ilişkin soruyu da yanıtladı. Baykal'la daha önce görüştüğünü ve kendisinin sigara yasağına destek verdiğini bildiğini belirten Akdağ, ancak bunun ardından da yapılan 2 davete rağmen CHP Lideri'nin kampanyada neden yer almadığının gerekçesini bilmediğini bildirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP