Borsada gözler lokomotif hisselerde

20 Temmuz 2009 Pazartesi

İMKB'nin yüzde 60 değer kazandığı 17 Mart'tan bu yana lokomotif hisselerden 11'inin getirisi düşük kaldı. Bu dönemde en hızlı çıkış Sinpaş'ta yaşanırken, Turkcell ve Türk Telekom son iki sırayı paylaştı.

Küresel piyasalardaki dalgalı seyire rağmen son dört aydır yurtdışından ayrışan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) endeks 17 Mart'tan bu yana TL bazında yüzde 60, dolar bazında ise yüzde 80 yükseldi.

Bu dönemde borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri ise 97.7 milyar dolardan 167.1 milyar dolara ulaştı. İMKB'nin yurtdışı ile ayrışmasında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmaya yönelik beklentilerin yanı sıra, 2008 yılında rekor tutarda satış yapan yabancıların piyasaya geri dönüşü etkili oldu. Nitekim 2008 yılında İMKB'de 3 milyar dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, bu yılın nisan, mayıs ve haziran aylarında ise toplam 1 milyar 338 milyon dolarlık net alım yaptı.

İMKB'deki hızlı yükselişte her zaman olduğu gibi belli başlı hisseler etkili oldu. Borsanın lokomotif şirketlerinden oluşan İMKB-30 Endeksi içerisinde yer alan hisselerin 19'u endeksteki yüzde 60'lık yükselişin üzerinde prim yaparken, 11 hisse senedindeki çıkış ise endeksin altında kaldı. Analistler, borsadaki hızlı çıkışa katılmayan hisse senetlerinin önümüzdeki dönemde piyasanın lokomotifliğini üstlenebileceğini ileri sürüyor.

Sinpaş fark attı

İMKB-30 Endeksi içerisinde yer alan hisseler arasında 17 Mart'tan bu yana en fazla yükselen hisse senedi yüzde 154 ile Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Sinpaş hisselerindeki hızlı yükselişte, şirketin kriz dönemindeki hızlı değer kaybının yanı sıra, son dönemde gerçekleştirdiği projelerdeki konut satışları etkili oldu. Sinpaş GMYO, bu yılın ilk altı ayında 987 adet konut satarken, 30 Haziran 2009 itibariyle toplam konut satışı ise 3 bin 313'e ulaştı. Şirket, Lagün Projesi'nde 364, Ottomanors'ta 386, Bosphorus City'de 2 bin 130, Aquacity'de ise 433 adetlik konut satışı gerçekleştirdi.

İMKB'deki düşüş sürecinde hisse senetleri sert bir şekilde değer kaybeden Doğan Holding ise son dört ayda yüzde 139 ile en fazla değer kazanan ikinci hisse senedi oldu. Bank Asya yüzde 127, Vakıfbank yüzde 117 prim yaptı. 17 Mart'tan bu yana Tofaş yüzde 115, Türk Ekonomi Bankası (TEB) yüzde 112, Şekerbank yüzde 111, Halkbank yüzde 106, Garanti ve THY yüzde 104, Sabancı Holding yüzde 92, Aksigorta yüzde 90, Koza yüzde 88, BİM yüzde 85, Arçelik yüzde 83, Akbank yüzde 82, Petkim yüzde 75, Kardemir yüzde 69, Tekfen Holding ise yüzde 65 prim yaptı.

Telekomcular geride kaldı

İMKB-30 hisseleri arasında 17 Mart'tan bu yana en az değer kazanan iki hisse Turkcell ve Türk Telekom oldu. Borsadaki hızlı düşüş sürecinde de düşüşe direnen Turkcell'deki yükseliş yüzde 11,1'de kalırken, Türk Telekom'daki çıkış ise yüzde 28,9 oldu. Bu dönemde endeksin altında getiri sağlayan diğer hisseler ise yüzde 34,9 ile Enka, yüzde 39,5 ile Şişecam, yüzde 42,4 ile Tüpraş, yüzde 42,9 ile Anadolu Efes, yüzde 44 ile TAV, yüzde 52 ile Erdemir, yüzde 56 ile İş Bankası C ve Yapı Kredi ile yüzde 57 ile Koç Holding oldu...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP