Olumlu hava yeni programa bağlı

27 Temmuz 2009 Pazartesi

Mali disiplin konusundaki tedirginliğin büyümesi, piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi konusunda endişeler yaratıyor.

Erdal Sağlam / RFERANS

Ekonomi bürokrasisi bu olumlu havanın sürmesinin üzerinde çalıştığı orta vadeli programın inandırıcılığına bağlı olduğunun farkında.

Ekonomi yönetiminin yeni orta vadeli program konusundaki hazırlıkları yoğunlaşırken, bürokrasi de son dönemdeki olumlu havanın sürmesinin hazırlayacakları programın inandırıcılığına bağlı olduğunun bilincinde.
Son günlerde piyasalarda yaşanan coşkunun kalıcı olup olmayacağı konusunda ciddi endişeler var. Bir yandan küresel piyasalardaki olumlu havanın sürüp sürmeyeceği merak edilirken, öte yandan ise dışarıdaki hava iyi gitse bile içerideki gelişmelerin bu havayı bozmasından korkuluyor.

Özellikle içeriden gelen verilerin bir türlü olumluya dönmemesi, mali disiplin konusundaki tedirginliğin büyümesi, ileriye dönük olarak olumlu havanın süreceği konusundaki endişelerin başlıca kaynağı.

IMF telaffuz edilmiyor

Endişelerin giderilmesi için ekonomi yönetiminin hazırladığı orta vadeli programın mutlaka inandırıcı olması gerekiyor. Piyasalar aslında bu programın inandırıcı olabilmesi için kesin çözümün Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni stand-by anlaşması olduğunu söylüyor. Ancak hükümetin ikircikli davranması nedeniyle, ne olur ne olmaz diye IMF ile anlaşma şartını çok fazla telaffuz etmiyor.

Ekonomi bürokrasisi de IMF ile anlaşma halinde piyasalara kesin bir güven verileceğinin farkında. Ancak siyasi bir karar olduğu için, daha doğrusu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını bilemedikleri için, IMF ile anlaşma konusunu telaffuz etmiyorlar, kendi içlerinde tartışmakla yetiniyorlar.

Bürokrasi bu nedenle IMF anlaşması olmasa bile piyasalara güven verebilecek bir orta vadeli program oluşturma peşinde. Aslında bunun için artık zamanın daraldığını da biliyor. Bir an önce orta vadeli program oluşturulması gerektiği, çünkü 2010 yılı program ve bütçe hazırlıklarının artık başlaması gerektiğini belirterek, mümkün olduğunca çabuk bu programı hazırlamak istediklerini söylüyorlar.

Kalıcı yapısal tedbir şart

Ancak bu noktadaki en önemli kısıt 2009 yılı rakamlarının düzeltilmesi için alınacak tedbirler. Artık sadece vergi geliri artışıyla mali disiplinin sağlanamayacağını, büyümeyi harekete geçirmek için özel sektörü harekete geçirmek gerektiğini biliyorlar, ama bunun nasıl yapılacağı konusunda kafaların karışık olduğu da görülüyor. 2009 yıl sonu rakamlarını düzeltebilmek için kalıcı biçimde yapısal tedbirlerin alınması ve özellikle kamu harcamalarındaki kısıntıların belli olması gerekiyor.

Ekonomi bürokrasinin şu an üzerinde çalıştığı en önemli unsurun harcama kısıntısı olduğu biliniyor. Bürokrasi Başbakan Erdoğan'ın kabul edebileceği harcama kısıntısı kalemleri üzerinde çalışıyor. Bu olmadan, IMF olsa da olmasa da, güven verecek bir orta vadeli program oluşturmanın zorluğunun bilincindeler

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP