Çeyrek altın tavana dayandı

4 Aralık 2009 Cuma

Altın fiyatları yeni güne yeni bir rekorla başladı. Altın içeride de aynı şekilde yükselirken, çeyrek altının fiyatı 97 liraya kadar ulaştı.

Altında rekor serisi bugün de devam ediyor. Yurtdışında altının ons fiyatı 1224 dolara kadar ulaşırken, yeni bir rekora imza atmış oldu. Böylece altın yurtdıiından bu yana yüzde 38 oranında yükselmiş oldu.

Uzmanlar, Dubai'ye ilişkin kaygıların azalması, dolardaki zayıf seyir ve Çin ile Hindistan'ın talebinin fiyatları yukarı çektiğini belirtiyor.

Altının yurtdışındaki yükselişine paralel içeride de fiyatlar artıyor. Cumhuriyet altını 393 liraya ulaşırken, alışverişi en çok yapılan altın türü olan çeyrek altın da 97 lirayı buldu.

Yatırımcı için altında ‘yeni gerçekler’

Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş, yatırımcılar için altınla ilgili yeni 'gerçeklere' dikkat çekti. İşte o liste....

1. Altın 1200 dolara koşuyor. Biraz daha gider mi? Gidebilir. Ancak, unutmamak gerekir ki, gidebileceğinden daha fazlasını geri de gelebilir. Bunu 1000 dolara gittiği dönemde yapmış, 800 dolara kadar gerilemişti.

2. Altını iyi anlamak için, gerçeklerini de bilmekte yarar var. Çıkışın arkasında arz eksikliğinin olmadığı kesin gibi… Çünkü, ardaki artış devam ediyor. Yeni altın yatakları da bulunuyor.

3. Fiyatı, arz değil, daha çok talep belirliyor. Altın talebi, yeni altın arzından 40 kat daha önemli. Yani talepteki yüzde 0.25 oranındaki artış, arzdaki yüzde 10 artıştan daha büyük etki yapıyor.

4. 150 bin ton altının, 108 bin tonu para politikası ve yatırım amaçlı tutuluyor. Kalanı ise mücevher sektörüne gidiyor. Fiyatı da esasen ilk bölüm, yani yatırım amaçlı olan belirliyor. Çünkü, en azından yüzde 40 civarında büyüyen mücevherat sektörünün etkisi olmadı.

5. Aksini belirtenler olsa dahi son 2 yılda altını büyük ölçüde dolar kuru, kredi faizleri ve enflasyon etkiliyor. Bu etki önümüzdeki dönemde de kendini hissettirebilir.

6. Hisse senedi piyasasının yönü de altın fiyatlarını etkiliyor. 1966-1982 yılları arasında hisse senedi piyasasında yaşanan ‘ayı’ (düşüş) trendine, altın fiyatlarındaki ‘boğa’ (yükseliş) dalgası eşlik etmişti.

7. 1982-2000 arasında hisse senedi piyasasındaki yükseliş döneminde ise altın fiyatı düşüş ağırlıklı bir trend izlemişti. Yani borsalar tekrar kalıcı şekilde güçlenirse, altındaki trend değişebilir.

8. 1991 yılından 2009’a kadar merkez bankaları altın stoklarını yüzde 10 düşürmüşlerdi. Şimdi ise alım yapıyorlar. Çin, Rusya ve Hindistan, 2003’den sonra alıcı pozisyona geçtiler. Bunlara Sri Lanka da eklendi. Vietman ise altın ithalatındaki yasağı kaldırdı. Bu da fiyat üzerindeki baskıyı, en azından kısa vadede artırıyor.

9. Son olarak büyüme ve işsizlik rakamlarındaki iyileşme, altın fiyatlarındaki yükselişi engelleyebilir, hatta düşüşe çevirebilir. Büyüme, altındaki ‘güvenli liman’ algısını değiştirebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP