Tüsiad'dan "gelecek yıl" açıklaması

12 Aralık 2009 Cumartesi

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, 2009 yılına ilişkin algılarımızın, 2010 yılını sorunsuz geçirmemize pek de yardımcı olmayacağı sonucuna varabiliriz dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi'nin yılın son toplantısı bugün İstanbul'da gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tarafından yapıldı.

Mustafa Koç'un konuşmasının satırbaşları şöyle:

* 2010 yılı için dünya ekonomisinde hızlı bir büyüme beklenmiyor.

* ABD'deki toparlanma yavaş ve kademeli olacak. Yunanistan'ın içine düştüğü sıkıntı ve bunun yayılacağı endişesi Euro Bölgesi'ndeki hassasiyeti artırıyor. Avrupa bölge ekonomileri hızlı büyümeyecek. Ayrıca Japonya ile ilgili yeni bir teşvik paketi olmasına rağmen büyüme hızlı olmayacak görünüyor.

* Bizim için de dünya ekonomisinin rüzgarını arkamıza alarak özellikle işsizlik sorununu çözebilmek için ihtiyaç duyduğumuz yüksek büyüme hızını yakalamak da maalesef mümkün gözükmüyor. Orta vadeli programımız da bu gerçeği teyit ediyor. Üstelik de bu program sırasıyla yüzde 3,5, 4 ve 5'lik büyüme hedefleri koyarak yalnız 2010 yılının değil 2011 ve 2012 yıllarının da ılımlı büyüme yılları olacağını öngörüyor.

* Bu çerçeveden baktığımızda 2009 yılına ilişkin algılarımızın 2010 yılını sorunsuz geçirmemize pek de yardımcı olmayacağı sonucuna varabiliriz.

* KOBİ'ler krizde en ciddi darbeyi yedi.

* Türkiye 2009'da çok zor bir yıl geçirmesine karşın birçok gelişmekte olan ülkeye göre daha az etkilendi. Bunu bankacılık sektöründeki gelişmeler sağladı. Türk bankacılık sektörü devlet yardımı almaksızın ayakta kalabilen birkaç ülkeden biri oldu.

* Bütçe tarafında ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. 2008 son çeyrekten itibaren vergi gelirlerinin düşmesi ve kamu harcamalarındaki artış bütçede çok ciddi bir sapma ortaya çıktı. Mali kural bir an önce somutlaştırılmalı ve kamuoyuna bildirilmelidir.

* Böyle bir ortamda 30-40 milyar doları nasıl elimizin tersi ile ittiğimizi anlayamıyoruz. IMF anlaşmasının getirilerinin göz ardı edilmesini anlayamıyoruz.

* Rekabet gücümüzü ancak kendimiz artırabiliriz.

Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

* 2009 yılı hem dünyada hem Türkiye'de derin izler bıraktı. Yaşanan kriz ekonomik sistemin yeniden yapılanmasını sağladı. Ekonomik büyümenin ve istihdamın sağlanmasının beklenenden daha fazla zaman alacağı görülüyor.

* Asya kıtasındaki ekonomik büyüme dünyadaki ekonomik dönüşümün ipuçlarını taşıyor. Asya ekonomisi dünya ekonomisinin lokomotifi olacak.

* Kendi stratejimizi kendimiz belirlememiz gerekiyor. Türkiye demografik bir fırsat penceresine sahip. Yaratıcı olabilir ve verimliliğimizi artırırsak yeni dönemde ön plana çıkabiliriz. Türkiye, sıfırdan yatırım yapılabilir bir ülke olmalı. Türk ekonomisi topyekun kurgulanmalı.

* Küresel ısınma ekonomik toplumsal ve sosyal bir sorundur. Düşük karbon ekonomisine geçişte özel sektör öncü rol oynamalı. Türkiye bu pazarda ciddi bir oyuncu olmaya adaydır.

* Küresel rekabet gücü daha iyi bir demokrasiden geçer. Demokratikleşme hamleleri bir bütün olarak ele alınmalı. Siyaset kurumundan beklentimiz, gündelik sorunlardan öte toplumun huzur ve refahı için uzun vadeli stratejiler geliştirmesi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP