Pandoranın kutusunun açıldığı günün yıldönümü

11 Eylül 2008 Perşembe

Dün, New York Borsası’nda artık filimlerin koptuğu, mantığın kaybolduğu, geleceğe dair karamsarlığın insan psikolojisi üzerine etkilerinin şaşkınlık yaratabileceğinin kanıtı bir gündü.

Neden mi böyle düşünüyorum? İşte sebepleri;

- Lehman Brothers batacak diye yaygara çıkaranlar dün sanki süpriz iyi bilanço açıklasa inanacaklarmış gibi, kötü bilançosu yüzünden panik satışlar yaptılar.

- Gözler Lehman Brothers’de ama ikizlere verilen kaynak zorda olan şirketlere ‘’hani bana’’ dedirtmeye başladı bile. Zira General Motors 6 bin kişiyi işten çıkaracağını, zor durumda olduğunu açıklayarak devletten 25 milyar dolar düşük faizli kredi şeklinde yardım talebinde bulundu.

- Herkes Lehman ve ikizleri zilediğinden farkına varmıyor ama ABD’nin önemli bir mortgage sağlayıcısı Washington Mutual’da zor durumda olduğu konuşuluyor. Dün hisseleri %30 düştü. Standart&Poors Washington Mutual’ın görünümünü negatife çekti.




- Asıl bomba ise; tüm bu haberler zaten satışlar için yeterli iken FED aralık toplantısında faiz indirecek haberi ‘’hadi canım sende’’ dedirteceğine ciddi şekilde endekslere alım getirdi. Neymiş efendim FED Fund Futurelarında aralık FOMC toplantısı için 25 baz puan indirim olasılığı %25’e çıkmışmış...

Gün sonunda Dow %0.34, S&P %0.61 ve Nasdaq %0.85 yükselişle kapandı.

Asya borsaları ayağı yere basan tepkiler veriliyor

Asya borsalarında ise bu sabah; daha ayağı yere basan tepkiler veriliyor. Genel olarak satıcılı olan piyasalar yukarıda belirttiğim haberleri daha doğru fiyatlıyor gibi görülüyor. Zira Dow futureları da benzer şekilde; dünkü seans psikolojisinden sıyrılan bir görüntü sergiliyor.

Bugün İzlenecek Datalar

09:00 – ALMANYA ÜFE (Ağustos) – Önceki Veri: %1.40 / Beklenti: -%0.30
10:00 – TR Kapasite Kullanım Oranı (Ağustos) – Önceki Veri: %80.0 / Beklenti: %79.5
15:30 – ABD Ticaret Dengesi (Temmuz) – Önc. Veri: -$56.8 milyar / Beklenti: -$58.0 milyar
15:30 – ABD İthalat Fiyatlar (Ağustos) – Önceki Veri: %1.70 / Beklenti: -%1.60
15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları – Önceki Veri: 444 bin kişi / Beklenti: 440 bin kişi
21:00 – AB ECB Başkanı Trichet Konuşma Yapacak
21:45 – ABD FED Üyesi Kohn Konuşma Yapacak

İMKB30 düşen kanalı kıracak

İMKB30 spot endeks, bir süredir yazdığım ve yukarıdaki grafikte de ayrıntılı olarak göstermeye çalıştığım düşen kanalı kıracak gücünün olmadığını dün gösterdi. Yönünü ilk hedef olarak 47000’e doğru çevirdi. Ortalamalarında aşağı kesilmesi ile başlayan bu hareketin terse dönmesi ancak 49700’ün yukarı yönde kırılması ile mümkün görülüyor.

Kısaca önerim; 50000 geçilmeden uzuna geçme ve yine 50000 geçilmeden kısa pozisyonlarını stoplama...

Şu ana kadar ki verilere bakılarak bugün VOB’ta, açılışta;
EKİM vadeli İMKB30 sözleşmelerinin güne; 250-400 puanlık düşüşle başlangıç yapabileceğini bekliyorum.

Dolar'da 1,30’a doğru hareketlenecektir

Dolar, Japon yeni karşısında ABD’den şu saatlerde 107,11 seviyelerine yatay hareketini sürdürüyor. Euro/dolar paritesi ise dolar lehinde hareketini sert şekilde sürdürüyor. 1,40’ın da altına gelen parite şu saatlerde 1,3967 seviyelerinde.

İçeride ise dolar/YTL kotasyonları şu saatlerde bankalar arası piyasada 1,2475 seviyelerinde güne başladı.





Dünyada doların dünyada değer kazanmasının etkisiyle geçtiğimiz günlerde 1,25’i gören dolar tekrar 1,22’deki önemli desteğine kadar geriledikten ve kuvvet topladıktan sonra tekrar 1,25’e doğru hareketlenmiş gibi görülüyor. 1,25’in kırılması 1,30’a doğru olası hareketin tedirginliği arttırabileceğinden önemli bir seviye olacaktır.

Bugüne İlişkin Beklentiler

Dolar/YTL EKİM 2008 vadeli dolar sözleşmesinin, 1,2475 spot fiyatlara göre teorik fiyat gereği VOB’ta güne 1,2680-1,2740 aralığından başlamasını bekliyorum.


N. Nuri SEVGEN
Alternatif Yatırım A.Ş

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP