Piyasalarda gelecek hafta neler olacak?

7 Eylül 2008 Pazar

05.09.2008

Piyasalarda gelecek hafta neler olacak?

Piyasalar oldukça sıkıntılı bir haftayı geride bıraktı. ABD kaynaklı gelen olumsuz haberler ve büyük fon yöneticilerinin uyarılarıyla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamalar yurtdışındaki havayı iyice bozdu.

Dünyadaki büyüme endişeleri ve tekrar resesyon söylemlerinin artması finans piyasalarındaki tedirginliği biraz daha artırdı. Özellikle haftanın son işlem günü yurtışı borsalarında yoğunlaşan satışlar İMKB’de de kendini hissettirdi. Borsa günlük bazda yüzde 1,1, haftalık bazda ise yüzde 1,18 oranında değer kaybetti.

Döviz cephesinde ise hem yurtdışında hem de yurtiçinde dolar lehine bir hava esti. Dolar yurtdışında euro karşısında son 11 ayın zirvesine yükselirken, içeride de temmuz ayının başındaki değerlere geri döndü.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 14 Nisan 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,03 puan artarak yüzde 19,11'e çıktı.

Bütün bu gelişmeler finans piyasaların gelişmeler finans piyasalarına yönelik gelecek haftaya ilişkin endişeleri artırıyor.

Peki uzmanların bu konudaki beklentileri neler? İşte piyasanın önde gelen uzmanlarının gelecek haftaya ilişkin beklentileri…

Tuncay Turşucu / Meksa Yatırım
Piyasalar olumsuz bir seyir içinde


Dış piyasalardaki olumsuz algılamaların derinleşmesi, yurtiçi piyasalarda da satış baskısının güçlenmesine neden oluyor. Cuma günü ABD’de beklenenden kötü gelen istihdam rakamları sonrası algılamalarda olumsuzluk devam etti. Endeks 39 bin 115 seviyesinde kapatarak, 50 günlük ortalamasının altında ikinci gün kapanışını gerçekleştirdi ve önemli bir Sat sinyali oluşturmuş oldu. Aynı olumsuz sinyaller ABD ve Avrupa borsalarında da görülüyor. Bir kaç gün üstüste yaşanan sert düşüş sonrası tepki yükselişi gerçekleşse bile, genel anlamda piyasaların olumsuz seyir içerisine girdiğini ve bu atmosferin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz. 40000 seviyelerine doğru yaşanabilecek yükselişlerde satış yapılmasını tavsiye edebiliriz. Önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar önemli bir takvim bulunmazken Cuma günü ABD ÜFE verileri beklenecek. Ancak yine ABD piyasalarından gelebilecek satın alma veya birleşme haberleri gibi gelişmeler piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. "

Adem ÖZEN / Eti Menkul
Borsada dalgalı ve aşağı yönlü hareket izlenebilir

Bu haftanın piyasa gündemine baktığımızda; OPEC’in petrol arzına ilişkin toplantısı (petrol arzında değişiklik beklemiyoruz), ABD’de ÜFE, perakende satışlar, petrol stokları, işsizlik maaş başvuruları, Japonya ve Türkiye’de GSYH gibi verilerin olduğunu görüyoruz. Açıklanacak verilere bağlı olarak IMKB’nin bu hafta da yurtdışı piyasalara paralel hareket etmesini bekliyoruz. Son birkaç gündür gerek döviz gerekse tahvil piyasasında yaşanan volatilite endeksin bu hafta dalgalı ve aşağı yönlü hareket edeceğine dair işaret vermektedir. Bu nedenle 08-12 Eylül haftasında IMKB-100 endeksinin 37.000 – 39.500 bandında hareket etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki haftalarda yurtdışı piyasalarda düşüş trendinin devam etmesi halinde ise Dow Jones’un 11.000 ve 10.750 seviyelerini, DAX’ın ise 6.000 ve 5.850 desteklerini test etmesi beklenmelidir.

Özgur YURTDAŞSEVEN / Merkez Menkul
Lehman Brothers’tan gelecek habere dikkat!


Haftanın son işlem gününde gelen veriler ABD ekonomisi açısından olumsuz. Bu açıdan dolarda bir düşüş, emtia piyasalarında ise yükseliş yaşanması ihtimali kuvvetli. Öte yandan Lehman Brothers'ta hisse satışı beklentisi borsalarda kayıpları sınırlıyor. Hafta sonu böyle bir haber gelmesi borsalara güç katabilir, aksi takdirde ilgili satış süreci gerçekleşene kadar oldukça sınırlı yükselişler gözlenebilir.

Ugur KONUK / Tekstil Menkul
Piyasalar çok sert ve de tehlikeli bir virajdan geçmekte


Petrol başta olmak üzere tüm emtia piyasalarında başlayan hareketlilik
borçlanma piyasalarında da devam etmekte.Emtialarda özellikle de petrolde uzun pozisyon taşıyan hedge fonların ve de bunların sahibi olan yatırım bankalarının yeniden likidite krizine girmeleri belki de bazılarının bu darboğazdan çıkmamaları gündemde olabilir. Bu açıdan uluslararası piyasalar çok sert ve de tehlikeli bir virajdan geçmekte. Piyasalar kötü bir haberi fiyatlamakta olduğunu ve bu haber gelene kadar da yüksek dalga boyunun devam edebileceğini tahmin ediyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP