Büyük yatırımcı uyarıyor

8 Eylül 2008 Pazartesi

Dünyanın en büyük global yatırım kuruluşlarından Pimco'nun CEO'su Muhammed El Erian FT'ye yazdığı yazıda uluslararası otoriteleri ve Amerikayı uyarıyor.

Eski bir IMF Başkan Yardımcısı olan El Erian uzun yıllar Harvarda hem öğretim görevlisi olarak çalıştı hem de okulun fonunu yönetti.

Freddie Mac ve Fannie Mae'nin yaşadığı trajik olay ABD ekonomisine bir nebze de olsa rahat bir nefes aldırdı. Hükümetin Freddie Mac ve Fannie Mae'nin tamamına el koymasıyla yatışan kasırga yeniden hareketlenir mi çok net olmasa da, Mohamed El-Erian önümüzdeki zamandaki ekonomik gidişat için şu yorumu yapıyor:

Pazar günü yapılan bu açıklama bugüne kadar ABD piyasalarına yeni bir soluk kazandırmak amacıyla hükümetin gerçekleştirdiği üçüncü büyük açıklama oldu. Bir süre önce 13 Temmuz'da yapılan açıklamada hükümet Freddie Mac ve Fannie Mae'nin arkasında durduğunu belirtmişti.

Hükümetin kalın para cüzdanının bu desteği ancak bir aylık bir rahatlama sağlayabilmişti. Önceki iki rahtalatma girişimi ABD ekonomisinin pürüzleri yok etmek için gerekli temizlik çalışması için yeterli zaman sağlayamamıştı. Peki bu üçüncü açıklama çok etkili olabilecek mi? Bu sorunun cevabı şüphesiz iki konunun altını kaynatacaktır.

Birincisi, bu girişim dışarıdaki ve içerideki sermayeyi belli bir noktada toplayarak bir güç yaratabilecek mi? Bu konu aslında global ekonomik düşüşün altına kalın bir çizgi çizmektedir.

Bu noktada hükümetin bir denge çizgisi oluşturması çok gereklidir fakat yeterli değildir. ABD ekonomisi bir süredir büyüyen bir bütçe açığı yaratırken, bu bilanço açığı başka birtakım sermaye akışlarıyla desteklenmelidir. Yoksa yine başa sararız.

İkinci sorun da bu girişim uluslararası ve yerel boyutları olan daha büyük bir politika zinciri yaratabilecek mi?

Önümüzdeki birkaç hafta bu iki ortamın oluşup oluşamayacağı konusunda bize fazlaca ipuçları verecektir. Eğer bu iki maddenin gerçekleşeceği yönünde olumlu bir izlenim oluşursa, o zaman piyasalardaki kasırga biraz durulacaktır ve temizlik hareketi başlar. Önümüzdeki süreçte oluşabilecek sert rüzgarlar için de bir önlem oluşturabilir.

Eğer aksi olursa da ABD ve İngiltere ekonomisi çok daha büyük bir yara alabilir. Bu da global ekonomileri geri dönüşü olmaz bir yola sokar...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP