Borsalarda tarihi yükseliş

19 Eylül 2008 Cuma

Piyasalarda hafta başından bu yana süren kabus sona erdi. ABD Hazinesi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) mali sektörü kurtaracak yeni bir plan hazırladığı yönündeki haberler borsaları uçurdu.

HÜRRİYET

ABD borsaları, yeni plan umutlarıyla son 6 yılın en büyük yükselişini yaptı. Gün içinde 10 bin 459 puana gerileyen Dow Jones günü yüzde 3.86 yükselişle 11 bin 19 puandan tamamladı. Nasdaq yüzde 4.78, S&P 500 de yüzde 4.33 yükseldi.

ABD'deki yükseliş en çok finans hisselerine yaradı. Günlerdir ağır darbeler alan banka hisseleri sonunda rahat bir nefes aldı. En çok yükselen ise yüzde 59 primle Wachovia Bank oldu. Wachovia, Morgan Stanley'le satınalma görüşmeleri yapıyor. Öte yandan Washington Mutual yüzde 49, UBS yüzde 24, Citigroup da yüzde 19 değer kazandı.

Yükselişin yeni hazırlanacak planla ilgili olduğunu kaydeden uzmanlar, şimdi piyasaların FED ve Hazine cephesinden bu yönde gelecek haberleri bekleyeceğini belirtiyor.

Henüz resmiyet kazanmayan ama görüşmelerin başladığı yönündeki haberlerin geldiği kurtarma planı, mali sektördeki batıkların yeni bir fona alınmasını öngörüyor. Yani fonun ABD'ye maliyetinin 500 milyar dolar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, ABD'den gelen haberlerin çok önemli olduğunu belirtti. FED'in ve Hazine'nin bu hafta sonu elinden geleni yapacaklarını ve piyasalarda güveni sağlayacak bir yapılanmaya gidileceğini belirten Yaygın, Şu ana kadar piyasaya likiditenin verilmesi de çok önemlidi ve olumlu oldu. Fakat bankaların hala birbirine güveni tam değil ve bu güven 1 günde sağlanmaz. Piyasanın zamana ihtiyacı var. Atılan adımlar olumlu ama yeterli olur mu bilmiyoruz.

ASYA DA UÇTU

ABD'deki bu yükseliş Asya'daki borsaları da uçurdu. Gün açılışından itibaren havanın olumluya döndüğü Asya'da hızlı yükselişler izleniyor. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken Hong Kong Borsası yüzde 6.25 yükseldi. Çin borsasındaki yükseliş ise yüzde 9'u aştı.

Avrupa borsalarında da yüzde 5'e yaklaşan yükselişlerle günün başlaması bekleniyor.

İMKB SERT YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Endeks güne 2.124 puanlık artışla 34 bin 350 puandan başladı. Bu seviyede hisse senetleri ortalama yüzde 6,62 oranında değer kazandı.

RUSYA'DA HIZLI YÜKSELİŞ

Öte yandan üç gündür kapalı olan Rusya borsaları da güne fırtına gibi başladı.

Endeksler hızla yukarı çıkarken, açılışın ardından RTS endeksi yüzde 10.9, MICEX endeksi de yüzde 16.8 değer kazandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP