Altının yükselmesinin sebepleri

10 Ekim 2009 Cumartesi

Doların uluslararası piyasalardaki değer kaybı altına ‘altın çağ’ yaşatıyor. Altının ons fiyatı dün 1.058 dolar ile tüm zamanların rekoruna imza attı.

Altını rekora taşıyan nedenler

Doların Euro ve diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi.
Doların rezerv para olarak kullanılmasına karşı alternatif arayışları.
Petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi.
Belirsizlik ortamının tam olarak ne zaman biteceğine dair şüphelerin devam etmesi.
Alternatif yatırım araçlarından sağlanan gelirlerin azalması.
Dünya ticaret hacminin zayıflaması.

Dolardaki kayıp üzerine

Yatırımcıların, dolardaki kayıp üzerine altına yatırım yaptığı belirtiliyor. Uluslararası kurumların uzmanları ise altının ons fiyatının 1100 dolara kadar tırmanacağı görüşünde birleşirken, İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç yılbaşından bu yana altın fiyatlarında yüzde 20 yükselişe dikkat çekiyor.

İngiliz gazetesinin haberi

İngiliz Independent gazetesinin, petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde doların yerini alacak para sepeti konusunda Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğü haberi altına talep patlaması yarattı. Güvenli liman olarak nitelendirilen altının ons fiyatı bu açıklamanın ardından son üç işlem gününde rekor üstüne rekor kırdı. Böylece altın fiyatları spot piyasada 1058 dolar 20 sentle zirvesini yeniledi.

Mevsimsellik etkisi

Doların uluslararası piyasalardaki değer kaybı da altın fiyatlarındaki yükselişin nedenleri arasında yer alıyor. Doların rezerv para olarak kullanılmasına karşı alternatif arayışlar da gündeme geliyor. Öte yandan mevsimsellik etkisi de dikkat çekiyor. Her yıl ekim ayından itibaren yılbaşına kadar olan sürede altın fiyatlarında yükseliş gözleniyor.

Son 7 yıldır yükselişte

Altının ons fiyatındaki yükseliş özellikle son 7 yıldırdır dikkat çekici boyutta gerçekleşiyor. Özellikle 2002 yılına kadar olan dönemde 150-280 dolar arasında dolaşan altının ons fiyatı 2002 yılı başında 280 dolar civarında olan altın fiyatları dün 1058 doları aşarak yeni bir zirve yaptı. Böylece bu dönemden itibaren altının ons fiyatı yüzde 277 artış kaydetti.

Yüzde 20 artış gerçekleşti

Altın fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, bu yılbaşından itibaren yüzde 20 yükselişe dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “ABD’nin büyük mali ve parasal teşviklerinin sonucunda doları daha da zayıflatması beklenirken dolara karşı bir alternatif olarak görülen altın yatırımcılardan gelen alımlarla dün 1058 dolar zirvesine taşıdı. Enflasyonun artma potansiyeline dair ortaya çıkan endişeler yatırımcıları altın almaya teşvik ediyor. Dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust’ın altın varlıklarında son dört gündür kaydedilen yükseliş yatırımcıların altına karşı talebini gösterdi.”

Mücevher alımlarını etkiliyor

Osman Saraç, fiyatların dolar bazında rekor seviyelere ulaşmasına karşın TL bazında altın fiyatları bu yılın başlarında kaydedilen gram 54.5 TL’lik rekor seviyenin altında seyrettiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “TL’nin dolar karşısındaki güçlü seyri ülkemizde şu dönemde altın bozduranların fazla artmasını engelliyor. Diğer taraftan yüksek seyreden altın fiyatları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de mücevher alımlarını olumsuz etkiliyor. Buna karşın altının bu seviyelere ulaşmasında önemli paya sahip olan yatırım talebi önemli ölçüde arttı.

Tam altının fiyatı 331 TL’ye yükseldi

ALTIN fiyatlarındaki yükseliş içeride de etkili oldu. haftanın ilk işlem gönü olan 5 Ekim Pazartesi günü 324 TL olan Cumhuriyet Altını’nın fiyatı salı günü 329 TL’ye dün ise 331 TL’ye yükseldi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP