Borsa 100 bin olur mu?

7 Ekim 2009 Çarşamba

Krizden önce endeksin aşırı şiştiği söylenmiyordu. Kriz öncesi fiyatlara gelmemiz ve hatta bu hızla, geçecek olmamız mantıklı değil. Kimse, "mantık aramayın sürüyü takip edin" demesin.

Makro düzelmeler, düzelme oranlarıyla 2011 yılı sonunda bile hala işsizlik bugünkü seviyelerde olacak. Büyüme her yıl %7-8 olsun ki 2012 de ancak kriz öncesine dönelim. Nasıl olacak bu? Bir tek faiz düşüşünden edilen banka karlarından başka ne var elimizde? O bankaların da %50 yabancıda. Temettü dağıtsalar bunu da yarısı yabancının. Bir de borsadaki şirketlerin de %70'i yabancıda. Ülkemize yararlı olacak para yok ortada neredeyse. Karlar bizim bile değil. Her an dışarıya transfer edilebilir. ÖTV ve KDV indirimi de bitti, kış aylarında petrole gelecek zamları da hesaplarsak büyüme beklenildiği kadar olmayabilir.

İnsanlar son 1 yıldır birikimlerini tüketiyor. Önümüzdeki dönemde bu birikimler de azalmış olacak. Olmayan parayı harcatın da görelim. İMF den gelecek döviz ancak yabancıya yarar. Yatırıma dönüşeceğini düşünen yanılır. Düşük kurdan parasını dövize çevirip ülkemizden kazandıklarını paşa paşa yurt dışına çıkarabilirler.

Faiz indirimlerinin sonuna yaklaştık. Hele bir de enflasyon başlarsa bırakın indirimi artırım gündeme gelecek. 2010 banka yılı da olmayacak. Sanayi üretimi de patlamayacak. Önümüzde seçim var, ortalık daha da karışacak.

Tüm bunlara rağmen "borsa 100 bin olur" demek, hayalcilikten öteye geçmez. Özellikle kısa vadede.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP