Yeni vergi yok!

26 Ekim 2009 Pazartesi

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü'nden, bandrol uygulamaları konusundaki haberlerle ilgili yapılan açıklamada, Düzenleme ile taşıtlara yeni bir vergi getirilmiş olmayıp, mevcut bandrol matrahına netlik kazandırılarak farklı uygulamalara son verilmiştir denildi.

TRT'nin yazılı açıklamasında, 3093 sayılı Kanun'un 4 Aralık 1984 tarihinde yayımlandığı, bu kanunun yürürlük tarihinde henüz KDV ve ÖTV'ye ilişkin düzenlemelerin bulunmadığı bildirildi.

Bu kanun ile bandrol ücretinin matrahı olarak imalatçılar için fabrika çıkış fiyatının, ithalatçılar için ithal maliyetin belirlendiği belirtilen açıklamada, Bu kavramlar hukuki olarak tanımlanmış açık kavramlar olmadığı için zaman içinde bandrol ücreti matrahı konusunda mükellefler ile kurumumuz arasında ihtilaflar yaşanmasına neden olmuştur ifadelerine yer verildi.

Bandrol oranlarının yeniden belirlenmesinden ibaret olan düzenlemenin basında, yeni vergi oranı, yeni kazanç olarak sunulduğu anımsatılan açıklamada, TRT'nin, yeni bandrol uygulamasıyla yüksek kazançlar hedeflemediği, sistemi dürüst vergi mükellefi yerine düzenlemek için bandrol oranlarını düşürdüğü vurgulandı.

Yapılan düzenlemelerin özünün bandrol ücreti matrahının yeniden belirlenmesinden ibaret olduğu belirtilen açıklamada, Düzenleme ile bugüne kadar cep telefonu ve taşıtlarda mükellefin inisiyatifinde bulunan bandrol matrahı ÖTV ve KDV kanuna uygun olarak objektif kriterlere bağlanmıştır. Böylece aynı cins cihazlar için farklı bandrol matrahı beyan etmek suretiyle haksız rekabete yol açan uygulamaya son verilerek kayıp ve kaçakların önüne geçilmiştir. Otomobillerdeki radyo sistemini yok sayan ya da yanlış beyanlarla kayıt dışılığa neden olan uygulamalar, bundan sonra kayıt altına alınacak ve bugüne kadar bandrol vergisini ödemeyenler sisteme dahil olacak, dürüst mükelleflerse düşen oranlarda sistemden memnun olacaktır denildi.

Açıklamada, Daha önce yüzde 16 oranında bandrol alınmakta iken yeni düzenleme ile bu oran mükellef lehine yüzde 8'e düşürülmüştür. Bazı basın yayın organlarında belirtildiği gibi düzenleme ile taşıtlara yeni bir vergi getirilmiş olmayıp, mevcut bandrol matrahına netlik kazandırılarak farklı uygulamalara son verilmiştir. Otomobillerin bandrol vergisi brüt fiyat üzerinden değil, gümrüklere yansıyan net fiyat üzerinden kesilecektir. Son olarak, bandrole tabi cihazlarda ilave yapılmadığı gibi bandrol oranlarında da herhangi bir artışa gidilmemiştir ifadelerine yer verildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP