Dolar kurunun sonu mu geliyor?

7 Ekim 2009 Çarşamba

İngiliz The Independent gazetesi, Arap ülkelerinin petrol ticaretinde ABD para birimi doların kullanılmasına son vermek amacıyla Çin, Rusya ve Fransa ile gizlice görüşmeler yaptığını yazdı.

Gazete, bu gelişmeyi yeni dünya düzeninin açık ve net bir kanıtı olarak niteledi.

The Independent gazetesindeki Robert Fisk imzalı haberde Ortadoğu'nun yakın tarihindeki en büyük mali değişikliğin planlanma aşamasında olduğu belirtildi.

Gazete, Aralarında Suudi Arabistan, Abu Dabi, Kuveyt ve Katar’ın bulunduğu Körfez Arapları, Çin, Rusya, Japonya ve Fransa ile birlikte petrol alışverişinde doların kullanılmasına son vermeye hazırlanırken, doların yerine de Japon yeni, Çin yuanı, euro, altın ve Körfez İşbirliği Konseyi tarafından yürürlüğe sokulacak yeni bir para biriminin toplandığı bir sepeti esas almaya hazırlanıyorlar diye yazdı.

Gazete Rusya, Çin, Japonya ve Brezilya maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının hali hazırda gizlice toplantılar düzenleyerek petrolün dolarla fiyatlandırılmasına son vermeyi amaçlayan bu plan üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Böyle bir durumun gerçekleşmesi ABD, Çin ve Orta Doğu arasında gelecekte yeni bir savaşın eşiğine gelinebilir mi? sorusunu akıllara getiriyor. Bölgedeki büyük gücün kim olacağı belki de böyle bir savaşla ortaya çıkacak. Çin'deki petrol ihtiyacı ABD'den çok daha fazla seviyelere yükseldi. Çünkü ABD'deki büyüme daha az petrole dayalı bir büyüme. Bu durum da doğal olarak doların daha geri plana itilmesine yol açıyor. Çin bankalarına göre doların gerileyişi altını ön plana çıkarabilir. Abu Dabi, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar gibi Arap ülkeleri tahmini 2.1 trilyon dolarlık bir rezerv ellerinde bulunduruyor.

ABD'nin ekonomik gücünün geri plana itilmesinin diğer bir nedeni de bir süredir devam eden resesyona bağlanabilir. Bu noktada 'Çin yeni finansal güç olabilir mi?' sorusuna da bir anlamda cevap bulunuyor. Çin, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını Orta Doğu ve Rusya'dan temin ediyor. Öte yandan bölgeye yaptığı ihracat da her geçen gün artıyor.

Otomotivden silah sanayisine kadar her alanda ihracat yapıyor. Çin'in bu önlenemez yükselişi karşısında dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Çin'e yuan'ın dolar karşısında değerli hale getirilmesi konusunda uyarıda bulundu. Bu yükselişin Çin'in dünya para piyasasına farklı bir baskı uygulayacağını belirten Trichet, dengesiz bir düzenin oluşabileceğini de söyledi.

Çin'in finansal kaynakları Başkan Obama'nın ABD ekonomisini tamir etmek için çok yoğun çalıştığını ama belki de geç kalmış olabileceğini vurguladı. Çin birimleri en fazla 9 yıl içinde dünyadaki geçerli para biriminde bir dönüşüm olacağını söylüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP