Borsa düzeltmeleri sınırlı

5 Ekim 2009 Pazartesi

En cazip borsalardan birinin Türkiye'de olduğunu söyleyen İMKB Başkanı Erkan, Yılbaşından bu yana, 10 binin üzerinde yerli yatırımcı yeni hesap açtırdı dedi. Erkan, büyük şirketlere ve Özelleştirme İdaresi'ne halka arzın tam zamanı mesajı da verdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, yabancıların yanı sıra, yerli yatırımcının da büyük şirketlerde halka arz beklediğini belirterek, Halka arzın tam zamanı. Özelleştirme İdaremiz de halka arzı mutlaka düşünsün dedi.

Erkan, krizden dünyadaki bankacılık sektörünün etkilendiğini düşünen yatırımcıların, Türkiye'de de aynı şeyin olmasını bekleyerek piyasadan çekildiğini, özellikle de banka hisselerini sattığını söyledi. Ancak yıl sonu bilançolarında ve bu yılın ilk çeyreğinde bankaların çok iyi kârlar elde ettiğinin görüldüğünü kaydeden Erkan, Bu defa uluslararası yatırımcılar burada bir şeyin yanlış gittiğini düşünerek, hemen tekrar bankacılık sektörüne yatırıma başladılar. Bankacılık kağıtlarını almaya başladıklarında da borsada ciddi bir artış oldu diye konuştu.

1 milyar dolar geri döndü

İMKB'nin bu yıl dünyada en iyi performans gösteren iki borsadan biri olduğunu vurgulayan Erkan, şöyle devam etti: Endeksimiz yılbaşına göre yüzde 65'in üzerinde artmış durumda. Son dönemdeki ekonomik göstergeler oldukça olumlu. Ben, üçüncü çeyrekteki rakamların ciddi şekilde iyileşmenin işareti olarak çıkacağını düşünüyorum.

Tabii, 'krizden kurtuluyor muyuz' sorusunun çok kolay verilebilecek bir cevabı yok. Ama iyileşmenin işaretleri kesin olarak görünüyor. Yılbaşından bu yana hisse senedi piyasasında 1 milyar dolar civarında bir giriş oldu. Krizin ardından çıkış da aşağı yukarı 1,5 milyar dolar civarındaydı. İkinci el piyasasından 3 milyar dolar çıktı ama 2008 ortasında yani krizin ortasında Türk Telekom'da halka arz vardı. Orada 1,5 milyar dolarlık yabancı girişi vardı. Dolayısıyla net çıkışı 1,5 milyar dolar olarak kabul ediyoruz. Yılbaşından bu yana bunun 1 milyar doları dönmüş oldu.

Düşük getiriler yerliyi borsaya çekti

İMKB Başkanı, yerli yatırımcının da piyasaya girmeye başladığını, bunun da kendileri açısından pozitif bir gelişme olduğunu ifade etti. Yılbaşından bu yana Merkezi Kayıt Kuruluşuna, 10 binin üzerinde yerli yatırımcının yeni hesap açtırdığını bildiren Erkan, Üstelik yeni halka arz yok. Buna rağmen yerli yatırımcımız yeniden piyasaya gelmeye başladı. Bunda krizden çıkıyoruz beklentilerinin olması de etkili. Ayrıca getirilerde tek haneli rakamlara indik. İnsanlar daha yüksek getiri arıyorlar. Bunun sonucu olarak hisse senetleri piyasasını alternatif olarak görmeye başladılar dedi.

Borsada düzeltmeler sınırlı olur

Hüseyin Erkan, bundan sonraki sürece ilişkin değerlendirmeleri sırasında da, yeni dönemin nasıl olacağının tam olarak bilinemeyeceğini, ancak sadece bizde değil, tüm ülkelerde hisse senedi piyasalarında pozitif gelişme bulunduğunu vurguladı. Tüm dünyada son çeyrekte düzeltmenin olacağı beklentisi olduğuna da dikkati çeken Erkan, şunları söyledi: Dünyada likidite o kadar fazla ki, hep 'düzeltme gelecek' diye bir beklenti var. Düzeltme geldiğinde para nereye gidecek? Çıktınız buradan, kağıdınızı sattınız. Paranızı nereye koyacaksınız? Piyasada korkunç bir likidite var. Gideceği yer de sınırlı. Ya emtiaya gidecek, ya hisse senetlerine gidecek ya da gayrimenkule gidecek. Bence hepsine gidecek. Hisse senetleri bunu tek başına ememez. Türkiye'de de hisse senetlerine biraz gelir, ki geldi, gayrimenkule de gidecektir. Emtia fiyatlarını da etkileyecektir. Önümüzdeki dönemde olabilecek düzeltme sınırlı düzeltme olacaktır. Kâr realizasyonu şeklinde gerçekleşecektir. Bundan sonra biz 2010 beklentileriyle piyasayı değerlendirmeye başlayacağız. 2010 için bütün dünyada olumlu, pozitif beklentiler var. 2010'un olumlu beklentileri borsada da yavaş yavaş alınmaya başlandı. Gelişmekte olan ülke borsalarının fiyat/kazanç oranları şu anda yüzde 21, gelişmiş ülkelerin yüzde 25-26 civarında. Bizde ise yüzde 16. Biz, diğer piyasalara göre şişmiş de değiliz

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP