Benzinde 30 kuruş indirim bekleniyor

22 Haziran 2009 Pazartesi

Akaryakıt firmaları EPDK'ya tekliflerini sunarken, Tüketiciler Birliği benzinin litre fiyatının en az 30 kuruş indirilmesini bekliyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, EPDK'nın akaryakıt firmalarına benzin fiyatlarının makul düzeye çekilmesi yolunda verdiği sürenin dün dolduğunu anımsattı.

Firmaların EPDK'ya benzin fiyatları konusunda tekliflerini sunduğunu belirten Kaya, EPDK'nın akaryakıt firmalarına nasıl bir müdahalede bulunacağını merak ettiklerini dile getirdi.

Verilen süre dolmadan bazı firmaların benzinin litre fiyatlarında indirime gittiğini anlatan Kaya, Petrol fiyatlarında bir anormallik yok. Neden indirim yapıldı? Demek ki ortada fazla karlar söz konusu. Firmalar benzini rafineriden 58 kuruştan alıyor. 5 nakliye, yüzde 18 bayi karı koyduğunuzda fiyat 81 kuruşa çıkıyor. Dağıtıcı firmalar bayiden fazla yüzde 50 civarında karla vergi hariç benzini 1,25 TL'den satıyor. Vergiler de katıldığında fiyat 3,25 TL'ya ulaşıyor. Serbest piyasa, ancak bu kadar da değil. Dağıtıcı firmanın daha küçük karlar etmesi gerekiyor. Ama inanılmaz karlar var. Dağıtıcı firmaların yüzde 15 kar yapması durumunda bile fiyatların yaklaşık 30 kuruş ve daha fazla aşağı çekilmesi gerekiyor dedi.

Kaya, fiyatların en kötü ihtimalle 2,95'e inmesi gerektiğini savunarak, En az 30 kuruş indirim bekliyoruz. EPDK'nın da benzinin litresinde üst sınır 2,95'i dikkate alarak müdahalede bulunmasını bekliyoruz. Cezai yaptırımlar da uygulanmalı dedi.

EPDK'nın bu noktada baklava çalan çocuğun hapis cezasıyla cezalandırıldığını unutmadan hareket etmesi gerektiğini ifade eden Kaya, Bir çocuk yokluk içinde yaptığı hatadan ceza aldı. Bu kadar yüksek fiyatlar kabul edilemez. Aslında EPDK, çevre ülkelerdeki fiyatları ve Türkiye'deki firmaların karlarını çok iyi biliyor görüşünü ileri sürdü.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP