Ekonomide yazın bir toparlanma olabilir

29 Haziran 2009 Pazartesi

2009 yılının ilk çeyreğine ilişkin rakamlar yarın açıklanacak. Piyasada farklı beklentiler var.

Neşe Karanfil / REFERANS

Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 9 ile 13 arasında küçüleceğine ilişkin tahminler yapılıyor. Ancak küçülme beklentisi ağırlıklı olarak yüzde 9-10 etrafında yoğunlaşıyor. Yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından bürokrasi de yılın tamamına ilişkin büyüme beklentisini ortaya koyacak.

Uzun bir süredir beklenen 2009 yılı büyüme rakamları küresel krizin etkilerini ortaya koyması açısından önemli bulunuyor. 2009 yılı bütçesi yapılırken büyümenin yüzde 4 olacağı varsayıldı. Ancak daha yılın başında bu öngörü geçersiz hale geldi. Ocak ve şubat aylarında bütçenin olumsuz seyri ortaya çıktı. Büyüme rakamları Katılım Öncesi Ekonomik Program'da revize edildi ve 2009 yılı için Türkiye'nin yüzde 3,6 oranında küçüleceği tahmin edildi. Şimdi bu tahminin de geçerliliğini yitirdiği konuşuluyor. Yılın sonuna ilişkin tahminde bulunmak için yürütülen çalışmalarda bu nedenle ilk çeyrek rakamlarının açıklanması bekleniyor.

Yazın toparlanma olabilir

Bürokraside yapılan çalışmalarda ilk çeyreğin zaten kötü geleceği düşünülüyor. Yılın ikinci yarısında yaz aylarının da etkisiyle bir toparlanma olacağı düşünülüyor. Ayrıca stokların durumu da büyümeyi etkileyecek. Stokların da ikinci çeyrekte büyümeye destek vermesi bekleniyor. Piyasa uzmanlarının yaptığı değerlendirmelere göre, ÖTV teşviği uygulamasının uzadığı açıklanmadan önce, teşviğin sona erdiği ay olan mayıs ayında teşvik etkisinin iç satışlar üzerinde kendisini artarak gösterdiği kaydedildi. Otomobil pazarında yüzde 44, beyaz eşya pazarında yüzde 22 artış olduğu hatırlatılarak, söz konusu sektörlerin ihracat trendinin aşağı yönlü hareketini sürdürürken üretimlerinde ise düşüş hızının yavaşladığı ifade edildi.

Sanayi üretimi altında iç piyasaya girdi temin eden kimyasal madde sektörü ile ihracatçı bir yapıya sahip giyim sektöründeki düşüş hızında bir yavaşlama olduğundan bahseden uzmanlar, ihracatın hızla daralmaya devam etmesinin sanayi üretimindeki iyileşmenin sınırlı kalmasına neden olduğunu dile getirdiler.

Üçüncü çeyrekten sonra ise bir toparlanma sürecine girileceği tahmin ediliyor. Özellikle bürokraside üçüncü çeyrekten itibaren büyümenin artıya geçeceği yönünde beklentiler yoğunlaşırken, bunun için de mayıs ayına ilişkin üretim ve dış ticaret istatistiklerinin önemli olacağı kaydedildi...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP