Yeşil kartlı dönemi bitiyor

11 Haziran 2009 Perşembe

Yeşil kartın yerine getirilecek olan sistemle, sağlıkta devlet yardımı alacak olanlara sıkı denetim geliyor. 2010 yılı ekim ayından itibaren uygulamaya başlanması öngörülen modelde, sağlık alanında destek alacak olan kişilerin muhtaç olup olmadığı, yerinde yapılacak denetimlerle incelenecek.

Söz konusu kişilere tüm dünyada uygulanan testler uygulanacak ve bu testlerde desteğe ihtiyacı olduğu sonucuna varılırsa devletten sağlık yardımı alması gündeme gelecek. Söz konusu test ve denetimler her yıl güncellenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yeşil kartı kaldıracağız açıklamasının ardından getirilecek olan yeni sistemin detayları netleşmeye başladı. Ekim ayıyla birlikte, yeşil kartla ilgili tüm süreçler Sağlık Bakanlığı'ndan Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alınacak. Yeşil kartların prosedür gereği her yıl yenilenmesi gerekiyor. Bu noktadan itibaren de, yeşil kartın yerini genel sağlık sigortası alacak. Ancak genel sağlık sigortası kapsamında primleri ödeyemeyenlerin primleri devlet tarafından karşılanacak.

Yeşil kart sisteminin Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alınarak kaldırılmasının ardından getirilecek en büyük değişiklik uygulanması, öngörülen test olarak gösteriliyor. Halen dünyanın birçok ülkesinde, gelir düzeyini belirlemek için kullanılan proxy means testi sağlıkta devlet desteği verilecek kişileri saptamak için de kullanılacak.

Bu testte harcama, gelir, tüketimle ilgili olarak bireylere çeşitli sorular yöneltilecek. Bu testin sonuçlarının yanı sıra, kişinin kayıtlı olan gelir ve giderleriyle ilgili olarak bir araştırma yapılacak. Ayrıca kişinin yaşadığı yere gidilerek, yerinde denetimle bireyin yaşam standartları saptanacak. Söz konusu test ve denetimler her yıl güncellenecek ve tekrarlanacak. Bir yıllık dönemde kişinin standartlarında bir değişiklik olması durumunda verilecek destek de kesilecek.

9.3 milyon kişi yeşil karttan yararlanıyor

Halen Türkiye genelinde 9 milyon 374 bin 476 kişi yeşil karttan yararlanıyor. En fazla yeşil kartlı Doğu Anadolu bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede 2 milyon 398 bin kişi yeşil karttan yararlanırken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise bu rakam 2 milyon 299 bin kişi. En az yeşil kartlı ise Ege bölgesinde bulunuyor. Bu bölgedeki yeşil kartlı sayısı 629 bin kişi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP