Otoda fiyatlar yüzde 7.7 arttı

17 Haziran 2009 Çarşamba

Hükümet iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla başlattığı vergi indirimlerine 30 Eylül’e kadar devam edecek.

Otomobilde daha önce yüzde 18’e çekilen ÖTV yeni uygulama ile yüzde 27’ye, hafif ticari araçta ise yüzde 1 olan oran yüzde 3’e yükseldi. Böylece otomobil fiyatları yüzde 7.7 artacak. Yapılan bu düzenlemenin maliyeti ise 600-700 milyon lira olarak hesap ediliyor.

HÜKÜMET, bazı sektörlerde krizin etkilerini azaltmak için üç aylığına uygulamaya koyduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimlerini 30 Eylül’e kadar uzattı. Yeni düzenleme ile otomotivden beyez eşyaya kadar pekçok sektör için yeni oranlar belirlenirken, bu işin maliyetinin 600-700 milyon lirayı bulabileceği tahmin ediliyor. Yeni düzenlemeyle, 1.6 litre ve altındaki araçların ÖTV oranları yüzde 18’den yüzde 27’e çıkartılırken, hafif ticari araçta ise yüzde 1 olan ÖTV oranı yüzde 3’e yükseldi. Yeni ÖTV oranları otomotiv sektörünü genel olarak memnun etmedi.

İndirim yarı yarıya azaldı

ÖTV oranının yüzde 18’den 27’ye çıkmasıyla fiyatlar yüzde 7.7 artacak. Böylece 15 Mart’ta otomobil fiyatlarındaki yüzde 14’lük indirim yarı yarıya azılmış oldu. Yeni ÖTV oranlarıyla hafif ticari araç ve kamyonetlerdeki fiyat artışı ise yüzde 2 civarında olacak. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, artırılan yeni ÖTV oranlarıyla yeni bir 3 aylık dönem başladığını belirterek, ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları beraberinde getirmeyeceğini söyledi.

30 Eylül’e kadar sürecek olan bu dönemde, 1600 cc altı binek araçlarda yüzde 18’e düşmüş olan ÖTV’nin 9 puan arttığını vurgulayan Aybar, şöyle konuştu: Şimdi bu yeni dönemi en iyi şekilde yönetmemiz gerekiyor. Yaz döneminin kendine has durgunluğunun yanısıra ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları yaşatmayacak olsa da yine de sektöre bir miktar avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

Satışlar yüzde 33 arttı

16 Mart 2009’da başlayan ve 3 ay süren ÖTV indiriminin sektöre ve ekonomiye ciddi bir katkısı olduğunu hatırlatan Aybar, şu değerlendirmeyi yaptı: 23 Ocak’ta sektörde 151 bin stok vardı. ÖTV indiriminin ardından bu eritilerek otomotiv sanayiinde çarklar döndü.

Sektöre verilen bu destek sayesinde, ÖTV indiriminin yapıldığı bu 3 aylık dönemde, 1 Haziran 2009’a kadar, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 33’lük artış gerçekleşti. Hafif ticari araçların satışında ise daralma oranı yüzde 2’ye geriledi. Bunların yanısıra ÖTV indirimi kamu maliyesine de yaradı, ek vergi geliri elde edildi. Şimdi sürenin sonuna geldik, uygulamanın uzatılmış olması şartlar aynı olmasa da önemli bir gelişme.

ÖTV ve KDV indirimi hangi sektörde neydi, ne oldu

OTOMOBİL: 1600 cc altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı, 15 Haziran’a kadar yüzde 18 olarak uygulandı. Bu oran 16 Haziran’dan 30 Eylül’e kadar yüzde 27 olacak.

LÜKS ARAÇ: 1.600 CC ve üzerindeki otomobillerde oran 15 Mart öncesine döndü. 1.600-2.000 CC arası otomobillerde yüzde 54’ten yüzde 60’a çıkarılan oran, 2000 CC’nin üzerinde ise yüzde 80’den yüzde 84’e yükseldi.

HAFİF TİCARİ ARAÇ: ÖTV yüzde 3, hafif ticari araçlarda açık kasalılarda yüzde 2 olacak. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olarak uygulanacak ve otobüste ÖTV alınmayacak.

BİLGİSAYAR VE MOBİLYA: Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8’lik KDV indirimi 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu ürünlerde indirimsiz oran yüzde 18 olarak uygulanıyordu.

BEYAZ EŞYA: 30 Eylül’e kadar KDV yüzde 2 olarak uygulanacak. Beyaz eşyada yüzde 6.7’lik oran 15 Haziran’a kadar yüzde 0 olarak uygulanmıştı.

KONUT: Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesiyle ilgili yeni bir uzatmaya gidilmedi.

TAPU HARCI: Uygulaması 30 Haziran’da bitecek olan gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15’ten binde 5’e düşürülmesi konusuyla ilgili yeni bir düzenleme de yok.

İŞ MAKİNELERİ: KOBİ’lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indirimi de uzatılmadı. Bu grupta 30 Haziran’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınmıştı.

Sigaranın vergisi 50 kuruş arttı 700 milyon lira toplanacak

BAZI sektörlerde ÖTV ve KDV indiriminde süre uzatılmasına karşılık, Tütün ve tütün mamullerinden alınan asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) artırıldı. Böylece sigarada maktu vergi oranı 50 Kr artırılmış oldu. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sigaradan alınan asgari maktu ÖTV tutarı paket başına 1.55 TL yerine 2.05 TL olarak uygulanacak. Bunun daha çok düşük fiyatlı ürünlere yansıması bekleniyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise, hem indirimi hem de bu artırımı değerlendirerek şunları söyledi:

İndirimin maliyeti

KDV ve ÖTV indirimleri düzenlemesinin maliyeti yaklaşık 600-700 milyon lira civarında.

Fazlasıyla alınacak

Sigarada yapılan artış ise, KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin düzenlemenin maliyetini fazlasıyla karşılayacak.

ÖTV geliri indirimden nasıl etkilendi

Ocak ayında motorlu taşıtlardan 178 milyon 262 bin lira, şubat ayında ise 164 milyon 523 bin lira ÖTV alındı.

Ay ortasında indirimlerin devreye girdiği martta bu rakam, 263 milyon 39 bin liraya yükseldi. Nisanda 253 milyon 162 bin lira, mayısta ise 270 milyon 586 bin lira ÖTV geliri elde edildi.

Ancak, son 3 ayda yaşanan artışa karşın krizin getirdiği durgunluk geçen yıl elde edilen rakamların yakalanmasını engelledi.

2008’in ilk 5 ayında motorlu taşıtlardan tahsil edilen 1 milyar 681 milyon 774 bin liralık ÖTV geliri, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 129 milyon 572 bin liraya düştü.

Canlılılık, 3 aylık indirim gibi olmaz

HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, ÖTV indiriminin sürmesinin olumlu ama kademe artışının sektörü yaz aylarında büyük ölçüde etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi: Önümüzdeki 3 hafta tüketiciler yeni ÖTV oranlarını idrak etmeye çalışacak. Bu dönemde satışlarda önemli bir düşüş olacaktır. Canlılık geçtiğimiz 3 ay gibi olmasa da 3 haftanın ardından yeniden hareket gelecektir. Bu oranlar 30 Eylül sonrasında da sürerse yıl sonunda geçtiğimiz yılın satış rakamlarına ulaşırız. Bunu da kriz döneminde iyi bir sonuç olarak düşünmek gerekir.

İkinci ÖTV dönemi pozitif bir adım

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, hükümetin 2. ÖTV İndirimi Dönemini başlatmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, Sektöre can suyu niteliğinde olumlu katkı sağlayan hükümet desteğinin bir anda ve tamamen kaldırılmaması ve kademeli olarak azaltılması büyük önem taşıyor dedi. Pandır, şunları söyledi:

Birinci ÖTV indirimi dönemi, istihdam ve kamu maliyesi açısından kazançlı oldu, çünkü satışlar arttığı için indirime rağmen daha çok vergi toplandı. Hükümetin 16 Haziran-30 Eylül arasında yürürlükte olacak yeni kademeli geçiş uygulamasını, gerek bayii teşkilatımız gerek fabrikamız hatta ülkemiz adına pozitif bir adım olarak nitelendiriyoruz.

İstihdam için ticari araca destek lazım

FORD Otomotiv Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, üç aylık dönem için açıklanan ÖTV indirim desteğinin azalan oranlarda da olsa, olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Otay, şunları kaydetti:

Üç ay süre ile geçerli olan ÖTV indirimi özellikle binek otomobil pazarında stokları eritmeye ve nakit girişi sağlamaya yönelik önemli bir adımdı. Ancak küresel ekonomik krizden binek otomobillere oranla daha fazla etkilenen ticari araç pazarına ise istenen düzeyde bir katkısı olmadı. Ancak, Türkiye’nin en büyük otomotiv ihracat kalemini oluşturan ve büyük oranda istihdam sağlayan Ticari Araçları destekleyecek uygulamaların devreye alınmasına ihtiyaç vardır.

ÖTV indirimi daha uzun vadeye yayılsın

TOYOTASA Genel Müdürü İbrahim Orhon, sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için kademeli ÖTV artışının daha uzun vadeye yayılması gerektiğini söyledi. İlk döneme göre satışların azalacağını belirten Orhon, şöyle konuştu: Kasım ayından itibaren ÖTV indirimi bekleyenler vardı ve martta indirim gelince kısa sürede stoklara hücum oldu. Ama bu dönem gelen müşteriler birikimi olanlardı. Fakat normal zamanda asıl müşteriler kredi kullanarak otomotiv alanlar.

Destek vermeyerek ticari yok sayıldı

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, ilk 5 ayda satışları yüzde 50’den fazla gerileyen ağır ticari araç sektörüne yönelik hiçbir karar alınmamasını eleştirerek, şu yorumu yaptı:

Bu karar 3-4 ay kapalı veya dur-kalk halinde olan kamyon, ağır kamyon gibi ticari araç fabrikalarının önümüzdeki dönemde de kapalı kalacağını gösterir. Hükümet yaptığı kademeli geçişle iç piyasayı kısmen de olsa canlandırma yolunu seçti. Ancak üretimi yok saydığını da özellikle de ticari araca destek vermeyerek kanıtladı. Görünen o ki 30 Eylül’de ÖTV indirimi sona erecek. Bu karardan sonra ticari araç satışlarında hiçbir pozitif gelişme bekleyemiyorum.

Erdoğan: İndirimi uzattık kartta mağdura fırsat verdik

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yeni ÖTV oranlarını açıklarken, Türk milletini çok yakında ilgilendiren birçok tasarı ve tekliflerin TBMM’ye geldiğini ve zamanla yarıştıklarını ifade etti. Muhalefetin de bu konuda yapıcı bir yaklaşım sergilemesini umut ettiğini söyleyen Erdoğan, Köklü bir çalışma yaptık. Çalışma 875 bine yakın kredi kartı mağduru vatandaşa çok önemli fırsat sunduk dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP