Borsa 40 bine yükselir mi?

22 Haziran 2009 Pazartesi

Borsadaki yükseliş potansiyeline dikkat çeken uzmanlar, yatırımcıların oluşturacakları portföylerde ağırlıklı olarak hisse senedine yer vermesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, yatırımcıya B tipi fonları da öneriyor.

Geçen hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin Ankara'ya gelmesinin Anlaşma artık tamam beklenti yarattığı piyasalardaki iyimserlik devam ederken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yükseliş trendine girdiğini düşünen uzmanlar, yatırımcılara hisse senedi tavsiye etmeye başladı. Referans'a bilgi veren uzmanlar, portföyün yüzde 40'ının hisse senedinden yüzde 30'a yakın da B tipi fonlardan oluşabileceğini belirttiler. Uzmanların önerilerinin ortalamasına göre bu dönemde portföyle yüzde 12 ile en düşük tutulması gereken enstrüman ise döviz.

Enerji, otomotiv gözde

Daha birkaç hafta öncesine kadar IMF umudunu tüketen piyasa oyuncularının, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile görüştükten sonra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın IMF ile görüşmeler sürecek açıklamaları nedeniyle yeniden umutlandığı da gözleniyor. Küresel krizin ve Türkiye ekonomisindeki daralmanın sürdüğü, faiz oranlarının gösterge kağıtta yüzde 12,2 seviyelerine gerilediği ve yatırım araçlarının getirisinin düştüğü bir ortamda tasarrufçulara önerilerde bulunmak da eskisine göre zorlanan uzmanlar, oluşturulacak portföylerde ağırlığı borsaya vermeye başladı.

Yatırımcıların likit fon, B tipi fonlar gibi yatırım fonlarına da yatırım yapması gerektiğini belirten uzmanlar, faizlerin geldiği seviye itibarıyla Hazine Bonosu ve devlet tahviline yatırımın portföylerdeki ağırlığını ise düşük tutuyor. Uzmanlar, yatırımcıların özellikle, borsada enerji, otomotiv gibi sektörlere yatırım yapabileceklerine dikkat çekiyor.
Geçen haftayı 35.819 puandan tamamlayan İMKB'nin 22.000'li seviyelerden başlayan yükselişinde IMF'yle yeni bir anlaşma ve diğer haberlerin satın alındığını ifade eden Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, Piyasanın yukarı yönlü hareketi konusunda biraz çekimserim. Ancak, piyasanın gücünü koruduğu da yadsınamaz. Sanki, gizli bir kuvvet, görünmeyen bir el etkili oluyor diye konuştu.

Borsa 40 bine yükselir

Borsadaki olumlu seyirde bir bozulma beklemediğini belirten Yapı Kredi Portföy Yatırım ve Kantitatif Analiz Direktörü Ozan Gökler de yıl sonundan önce borsanın 40.000 puan seviyesine yükselebileceğini söyledi. Gökler, yatırımcıların da yatırım yaparken seçici olmaları koşuluyla iyi getiriler sağlayabileceklerini vurguladı. Birtakım risklere karşın, piyasalarda halen olumlu bir seyir olduğunu belirten Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, Göstergeler al konumunda. Endeksin, 38.000'e çıkabileceğini düşünüyorum dedi. Euro/dolar paritesinin de 1.37'nin altına sarkması durumunda piyasalar için bir risk teşkil edeceğini belirten Turşucu, yatırımcıların oluşturucakları portföyde yüzde 30 oranında dövize yer verebileceklerini söyledi.

IMF beklentilerinin canlı olduğu bu dönemde borsada yükselişin sürebileceğini belirten Garanti Portföy Emeklilik Fonlarından Sorumlu Koordinatör Erkan Bilgün de endeksin 37.000-37.500 seviyesini görebileceğini kaydetti.

Bononun payı düşük

Merkez Bankası'nın salı günü kısa vadeli faizleri 0.5 puan düşürmesine karşın, bunun bono faizleri üzerinde kaydadeğer bir etkisinin olmadığı gözlendi. Faiz, IMF'yle anlaşma beklentileriyle gösterge kağıtta cuma günü 0.30 puan düşüşle 12,21 seviyelerine geriledi. Faizlerin kısa vadede aşağı yönlü düşüş potansiyelinin sınırlı olması nedeniyle yatırım uzmanları portföylerde bononun payını düşük tutuyor. Türkiye'nin cari açığındaki daralma, IMF'le anlaşma beklentisi ve döviz gelirlerinin artacağı yaz aylarına girilmesi gibi nedenlerle döviz kurlarında yukarı yönlü hızlı bir hareket de beklenmediği için dövizin de portföylerde sınırlı tutulması gerektiği vurgulanıyor...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP