5 banka daha tarih oldu

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Küresel krizden sıyrıldığı düşünülen ABD bankacılık sektöründe FDIC'nin bir günde 5 bankaya birden el koyması endişeleri yeniden su yüzüne çıkardı. Ülkede sorunlu banka listesi hızla kabarırken 3-5 yıl içinde 1000 bankanın daha batabileceği belirtiliyor.

ABD'de patlak vereren ve kısa sürede tüm dünyayı saran kredi krizi yeni kurbanlar almaya devam ediyor. ABD'de geçen hafta cuma günü 5 bankaya daha Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) tarafından el kondu. Washington Mutual'dan sonra el koyulan en büyük ABD bankası olan Colonial BancGroup tüm dikkatleri üzerine çekti ancak aynı gün 4 banka daha tarihe gömüldü. Bunlardan en büyüğü 1.5 milyar dolar varlığa ve yaklaşık 1.4 milyar dolar mevduata sahip olan Community Bank of Nevada. Diğerleri ise Community Bank of Arizona, Union Bank ve Dwelling House Savings and Loan Association. Böylece, ABD'de yıl başından bu yana el koyulan bankaların sayısı da 77'ye ulaşmış oldu.

Uzmanlara ve bankacılık sektörünün düzenleyici kurumlarına göre ülkede banka kapanma oranı son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Geçen yılın eylül ayında FDIC'nin el koyduğu Washington Mutual (WaMu), ABD bankacılık tarihinin en büyük banka çöküşü olarak kayıtlara geçmiş, WaMu'nun şubeleri ve varlıkları JPMorgan Chase'e satılmıştı. O günden bu yana batan en büyük banka olan Colonial BancGroup ise ABD bankacılık tarihinin en büyük 6'ncı iflası oldu. FDIC, Colonial BancGroup'un 20 milyar dolarlık mevduatıyla, 22 milyar dolarlık varlığının da BB&T şirketine satışını da onayladı. Bankanın tasfiyesinin, FDIC'ye maliyetinin 2,8 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Colonial'dan önce ABD'de FDIC'nin 2009'da el koyduğu en büyük banka Florida merkezli BankUnited FSB'ydi. Mayıs ayının sonunda gerçekleşen el koyma işleminin FDIC'ye yaklaşık maliyeti 4.9 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

4 yerel bankanın FDIC'ye maliyeti 875 milyon dolar

Las Vegas merkezli Community Bank of Nevada, Colonial BancGroup'la aynı gün el koyulan ikinci büyük bankaydı. Bu bankanın tasfiyesinin FDIC'ye maliyetinin ise 782 milyon dolar civarında olması bekleniyor. Yine son el koyulanlar listesinde yer alan Phoenix merkezli Community Bank of Arizona'nın toplam varlıkları 158.5 ve toplam mevduatı 143.8 milyon dolar olarak hesaplandı. Bankanın tüm mevduatları ve varlıklarının 125.5 milyon dolarlık kısmı MidFirst Bank'a devredildi.

Bu bankanın tasfiyesinin maliyetinin ise 25.5 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. MidFirst Bank iflas eden bir diğer banka olan Union Bank'ın 112 milyon dolarlık mevduatını ve 124 milyon dolarlık varlığının 11 milyon dolarını da alacak. Son olarak cuma günü FDIC tarafından el koyulan 5'inci finans kuruluşu olan Dwelling House Savings and Loan Association'ın 13.4 milyon dolarlık varlığının 3 milyon dolarlık kısmı da PNC Bank tarafından satın alındı. Bu 4 yerel bankanın tasfiyesinin FDIC'ye toplam maliyeti ise 875 milyon dolar civarında olacak.

Sorunlu banka listesi kabarık iflaslar 1000'i aşabilir

ABD'de 2013 yılına kadar batan bankalar nedeniyle 70 milyar dolarlık bir kayıp bekleniyor. RBC Capital tarafından şubat ayında hazırlanan ve piyasalarda büyük yankı yaratan bir rapor ise, ABD'de küresel krizle bağlantılı banka iflaslarında henüz sona gelinmediğine işaret etmişti. RBC Capital analisti Gerard Cassidy ve ekibi tarafından hazırlanan rapor, ülkede gelecek 3 ila 5 yıl içinde 1000'den fazla banka iflas edebileceğine işaret ediyordu. RBC Capital analisti Gerard Cassidy, o dönemde Marketwatch'a yaptığı açıklamada konut mortgage kredilerinde ödeme gecikmelerinin rekor seviyelerde olduğuna, müteahhitlik ve arsa kredilerinde yaşanan geri dönüş sorunlarının ise zirve yaptığına dikkat çekmişti. Cassidy'nin şubat ayında yaptığı yorumdan ve hazırladığı rapordan bu yana ABD'de olumlu yönde değişen bir şey yok. Özellikle ülkede resesyonun henüz hız kesmekten uzak olması ve işsizlik oranındaki artışta bir türlü frene basılamaması bankalardan alınan kredilerin geri ödemelerinde giderek daha fazla sıkıntı yaratıyor. Uzmanlara göre bu, ABD bankacılık ve finans sektörü için iyiye işaret değil.

Üstelik ülkede sorunlu banka listesi de hızla kabarıyor. FDIC verilerine göre ülkede sorunlu banka sayısı 300'ü çoktan aşarak son 15 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bu sorunlu bankaların toplam varlıkları ise 220 milyar doların üzerinde.

ÇİN BANKALARI KRİZİN YENİ ADRESİ Mİ

Ekonomik kriz ortamında en büyük rakipleri ABD'li ve Avrupalı bankalar çöküşün eşiğine gelince Çin bankaları geleceğin yıldızı konumuna yükseldi. Ancak uzmanlara göre ülkede bankacılık sektörü kendisini gelecekte tehlikeye atabilecek kadar çok kredi vermeye başladı. Üstelik bu kredilerin ağırlıklı olarak Pekin'e ve ülkenin krizden en büyük darbeyi yiyen sahil kesimindeki 4 kentine gittiği belirtiliyor. Bankaların sorunlu kredi oranında henüz bir artış yok ancak hükümetin teşviki ile kredilerde gaza basan Çin bankalarında doğacak bir krizin yeni bir küresel krize dönüşmesinden endişeleniliyor. Yapılan hesaplamalara göre Çin bankalarının bu yıl boyunca vermeleri gereken kredi toplamı 6 trilyon yuanı, yani 878 milyar doları geçmemeliydi. Ancak sadece yılın ilk yarısında verilen kredilerin toplamı 7.37 trilyon yuana, yani 1.08 trilyon dolara ulaştı bile.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP