Tavan fiyata devam mı tamam mı?

25 Ağustos 2009 Salı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) iki ay önce akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği ‘tavan fiyat’ uygulamasının devam edip etmeyeceği, bugün karara bağlanacak.

Türkiye’deki akaryakıt piyasasındaki fiyatların Avrupa fiyatlarıyla uyumlu olması için Petrol Piyasası Kanununa dayanılarak 25 Haziran’da başlatılan ‘tavan fiyat’ uygulamasında kanunun öngördüğü iki aylık süre yarın doluyor.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Kurul üyeleri, uygulamanın devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak yarın Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), TÜPRAŞ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve akaryakıt bayi ve dağıtıcılarının temsilcileri ile bir araya gelecek.

İki ay daha devam edebilir

Kurul, bu toplantının ardından karar verecek. Öte yandan, dünya petrol piyasalarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarının artma eğilimi içerisinde olduğu, tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceği düşüncesiyle uygulamanın iki ay daha devam edeceği konuşuluyor.

Akaryakıt bayi, dağıtıcı ve rafineri şirketlerinin yöneticileri ise kâr oranlarının büyük oranda düşürüldüğünü öne sürerek tavan fiyat uygulamasının kaldırılmasını istiyor.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesinden bugüne akaryakıt bayi tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 3.05 liradan 3.28 liraya, motorinde 2.49 liradan 2.69 liraya, kırsal motorinde de 2.35 liradan 2.55 liraya çıktı. Tavan fiyat uygulamasından bu yana geçen iki ayda akaryakıt bayi tavan fiyatı benzinde 25 kuruş, motorinde ve kırsal motorinde 23 kuruş arttı.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP