Yabancı girişi 5 yılın dibinde

25 Ağustos 2009 Salı

Ocak-Haziran döneminde Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişleri yüzde 57 düşüşle 4.2 milyar dolar oldu. YASED, bu yıl doğrudan yabancı yatırım girişinin geçen yıla oranla keskin bir düşüşle 10 milyar doların altında kalacağını tahmin etti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), 2009 yılının Ocak-Haziran dönemine ait değerlendirme raporunda bu yıl Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişlerinin geçtiğimiz yıla oranla keskin bir düşüşle 10 milyar doların altında kalacağı tahminine yer verdi. YASED değerlendirmesinde, “Türkiye’de 2008 yılında global

uluslararası doğrudan yatırım girişlerindeki düşüşe paralel olarak, yüzde 18 oranında bir düşüş gerçekleşmişti ve girişlerin tutarı 18 milyar dolar olmuştu. 2009 yılı ilk 6 ayındaki düşüş trendinin devam etmesi, yıl genelinde Türkiye için de global düşüş trendine paralel yarı yarıya bir azalma anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin geçtiğimiz yıla oranla daha keskin bir düşüşle, 10 milyar doların altında kalacağını tahmin ediyoruz” denildi.

2004’ten beri en düşük

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 57 düşüşle 4.2 milyar dolar olduğunun vurgulandığı raporda, ilk yarıdaki birleşme ve satın alma işlemlerinde, global durgunluğa paralel olarak, Türkiye’de 2004 yılından bu yana en düşük işlem seviyesinin gözlendiği belirtildi. raporda, 2008 yılındaki yüzde 35’in üzerindeki düşüşün ardından, 2009 yılı için yüzde 50’lik düşüş beklentisinin yılın ilk çeyreğindeki düşük işlem seviyesi ile teyit edildiği vurgulandı.

Fırsat var, işlem az

Değerlendirme raporunda uluslararası yatırımcıların yatırım fırsatlarına yönelik ilgisinin sürdüğü, ancak gerçekleşen işlemlerdeki payının geçtiğimiz yıllara kıyasla düştüğü belirtildi ve “Planlanan özelleştirmelerin de gerçekleşmemiş olması dolayısıyla Deloitte Türkiye, yılın kalanında büyük ölçekli bir işlem gerçekleşmediği takdirde, işlem tutarının 5 milyar doları aşmayacağını öngörmektedir” denildi.

Öte yandan değerlendirme raporunda BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün yatırım akışları açısından 2010 sonu ya da 2011’de başlayacak U şeklinde bir toparlanmanın muhtemel olduğu tespitine de yer verildi.

En büyük payı enerji ve imalat aldı

YASED’İN değerlendirme raporuna göre, Haziran 2009 sonu itibarıyla en fazla doğrudan yabancı sermaye girişi enerji ve imalat sektörlerinde oldu. Yabancı sermaye girişinde enerjinin payı yüzde 45.2, imalatın payı ise 21.2 olarak gerçekleşti. İnşaat, gayrimenkul ve finansal hizmetler, enerji ve imalatı izleyen sektörler oldu. 2009 yılında enerji alanındaki girişlerin önemli bir kısmı 2008 yılında yapılan özellestirme, birleşme ve satın alma anlaşmalarından kaynaklandı.

Özelleştirme kapsamında Fransız Suez’in yüzde 90 hissesini satın aldıgı Kocaeli doğalgaz dağıtım şirketi İzgaz ile Enerjisa’nın Avusturyalı Verbund ve Ak Enerji’nin Çek Cumhuriyeti’nden CEZ sirketleri ile ortaklıkları nedeniyle gelen girişler, hem toplam girişler hem de enerji alanındaki başlıca girişler oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP