SPK, borsalar arası kavgada devreye girdi

12 Ağustos 2009 Çarşamba

İMKB ile Vadeli İşlemler Borsası arasındaki, tek hisseye dayalıvadeli işlem sözleşmesi tartışmasında devreye SPK girdi. SPK’nın “İZTB hisse satsın, İMKB hissesini artırsın’ görüşüne İzmir’den ret kararı geldi

Songül Hatısaru / MİLLİYET

Tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin İzmir’de mi, İstanbul’da mı yapılacağı tartışması büyürken Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ‘İMKB’nin, İzmir’de kurulu olan Vadeli İşlemler Borsası’ndan (VOB) hisse alımı’ modeli üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

‘Doğru modeli arıyoruz’

Konuya yakın kaynaklar ortada bir kamu yetkisinin devri söz konusu olduğu için SPK’nın gelir paylaşımı modelini ön plana çıkardığını ve bu çerçevede İMKB’nin hisse oranının TOBB ve bankalardan alınacak hisselerle artırılıp yüzde 18’den yüzde 26 civarında bir orana çıkartılması üzerinde çalıştığını aktardı. Bu çerçevede VOB yönetiminde İMKB’nin temsilci sayısının da artırılmasının öngörüldüğü belirtildi. Ancak geliştirilen modelin iki tarafı da tatmin etmediği ortaya çıktı.

Milliyet’in görüşlerine başvurduğu ve hisse üzerine vadeli işlemlerle ilgili kararı verecek kurum olan SPK Başkanı Vedat Akgiray, “Bu siyasi bir konu ya da bir şehir konusu değil, finansal teknik bir konudur. O çerçevede bakıyoruz. En doğru modeli bulmaya çalışıyoruz” dedi. Başkan Akgiray şöyle konuştu:

“Finans tekniği açısından doğru bir yapılanma ile çıkmak istedik. Yönetimin doğru oluşturulması lazım. SPK olarak bugüne kadar bunun için çalıştık. Kamu yetkisini birisine veriyorsunuz, bu nedenle en temkinli davrandığım konudur. VOB’da hisse alışverişine karşı değiliz.”
Öte yandan dün olağanüstü gündemle toplanan İzmir Ticaret Borsası’nın, VOB’daki hisselerini İMKB’ye satmama kararı aldığı öğrenildi.

İMKB’nin, VOB’da yüzde 17 hisse bulunan İZTB’den yüzde 2 hisse almak istediği belirtilmişti.

İMKB: Taşınsın demedik ama altyapı İstanbul’da

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, hissedarı oldukları VOB’da hiçbir ortaktan hisse alım talebinde bulunmadıklarını, konunun SPK’nın çözüm alternatifleri kapsamında değerlendirilmiş olabileceğini belirtti.

Tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin, spot piyasanın olduğu İMKB çatısı altında olması gerektiği görüşünü savunan Erkan şunları söyledi:

“VOB’un İstanbul’a taşınmasıyla ilgili hiçbir girişimimiz yok. Piyasa dediğiniz şey artık sanal. Nitekim VOB’un altyapısı ve yatırımcıların çoğu İstanbul’da. Bu konuda politikacıların devreye girmesi çok yanlış. Bırakalım SPK incelemelerini yapsın ve kararını versin.”

İzmirliler, gücünü İstanbul’da gösterecek

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli önceki gün yaptığı açıklamayla iki kurum arasında bir süredir çekişme konusu olan tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmesi yetkisinin VOB’da kalması için İMKB’nin hisselerini artırma koşulunu öne sürdüğünü söylemişti. Kestelli, VOB’da çoğunluk hisseye sahip olmayı amaçlayan İMKB’nin bir süredir VOB’un İstanbul’a taşınması için çaba gösterdiğini de anlatmıştı.

Öte yandan VOB’un bugün İstanbul’da gerçekleştirilecek 5. kuruluş yıldönümü etkinliğinin, İzmirlilerin gövde gösterisine dönüşmesi bekleniyor. VOB yönetiminin yanı sıra çok sayıda İzmirli işadamının yer alacağı etkinliğe SPK Başkanı Vedat Akgiray da katılacak.

VOB’un hisse dağılımı (%)

TOBB 25
İMKB 18
İZTB 17
YKB 6
Akbank 6
Garanti B. 6
Vakıf Yat. 6
İş Yatırım 6
Aracı Kr. B. 6
Takasbank 3
TSKB 1

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP